İyi Parti Logo Tasarımı İyi mi?

Milliyetçi Hareket Partisi'nden geçen yıl ihraç edilen İçişleri Eski Bakanı Meral Akşener, Ankara'da düzenlenenen toplantı ile yeni partisini ilan etti.

 

Akşener'in kuruluş dilekçesini verdiği partinin adı 'İyi Parti' oldu. Partinin sloganı: "Türkiye İyi Olacak"

 

İYİ PARTİ'nin adı, sloganı, logo tasarımı ve logo tasarımının esinlenildiği kaynaklar ise tartışmanın fitilini feci şekilde ateşledi. Peki süreçte neler yaşandı? Siyasi ve tarihi eleştiriler neler oldu? Tüm bu eleştirilerin dışında teknik olarak değerlendirildiğinde İyi Parti logosu gerçekten iyi mi?


Bu bir reklamdır

İYİ PARTİ LOGOSU "İYİ" Mİ?

 

Parti yetkililerinden edindiği bilgiye İYİ, bir yanıyla Oğuzların kollarından Kayı boyunu çağrıştırırken, açılımı ise “İnsanlık, Yenilik, İyilik” olarak sıralanıyor.

 

Logosundaki güneşin 8 oku ise, “Umut, adalet, cesaret, kararlılık, bilgi, medeniyet, gelecek, zenginlik” anlamına geliyor.

 

İyi Parti logosu, kurumsal kimliği esinlenildiği tarihi değerler, kaynaklar ve terminolojisiyle başarılı sayılabilecek bir yapıya sahip ancak tarihi, etnik ve kültürel altyapısı olan bir kurumsal kimliğe oranla yeterince estetik bir tasarıma sahip değil diyebiliriz. İyi Parti logosu sanki biraz aceleye getirilmiş, yetiştirilmeye çalışılmış bir logo tasarımı imajı veriyor. Kurumsal kimliğin tamamının henüz görücüye çıkmamış olması ve İYİ PARTİ'nin hala bir web sitesinin bulunmaması da aceleye gelmiş olabileceği, kurumsal kimlik tasarımının tüm ögelerinin de henüz tamamlanmamış olabileceğinin bir göstergesi olabilir.

 

İYİ PARTİ VEKTÖREL LOGO İNDİR

 

İDDİA 1

İyi Parti’nin logosunun Katoliklerin ruhani merkezi Vatikan’daki St. Peter Basilikası’nın avlusunun havadan görünümü olduğu iddiasında bulunan Yeni Söz gazetesinin birinci sayfasında kullanılan görselde St. Peter Basilikası’nın avlusunda, İyi Parti logosunda kullanılan güneş ve renklere yer verildi.

CEVAP 1

İyi Parti’nin logosuyla ilgili tartışmalara, partinin kurucularından olan Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, sosyal medyadan yayınladığı bir fotoğrafla yanıt verdi. Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Halaçoğlu iddiaya Twitter’dan yanıt verdi. Halaçoğlu, Osmanlı devletinin kurucu ailesi Kayı Boyu’nun mezarlarından birinin görselini de paylaştı.

İDDİA 2

Seçim dönemlerinde AK Parti’den oy devşirmek için çeşitli hilelere başvurulurdu. Bu partilerin yapmış olduğu en büyük hilelerden biri de amblemi benzer bir parti kurup adını AK Parti’ye benzetmekti. Böylece sandıkta, seçmenin yanılgısıyla oy almayı hedefliyorlardı. Meral Akşener’in  kurmuş olduğu ve İYİ PARTİ ismini verdiği siyasi partinin amblemini görenlerin aklına AK Parti’nin ampulü de geldi. İyi Parti’nin güneş temsilli amblemin üzerindeki hüzmelerin AK Parti’nin ampülündeki hüzmelerle birebir aynı olduğu iddia edildi…

CEVAP 2

Reklamcılar tüm bu esinlenmeleri İngilizce ‘multiple discovery’ terimiyle özetliyor. Yani sizin aklınıza geleni, birilerinin bir yerde sizden habersiz, sizden önce düşünmüş olması ihtimali...

İYİ PARTİ VEKTÖREL LOGO İNDİR

 

İDDİA 3

Meral Akşener’in bir süre önce belirleyip tanıtım sürecinde görsellerini kullandığı partisinin “İYİ Parti Türkiye’ye çok iyi gelecek” şeklindeki slogana Bursa’dan itiraz geldi. Slogan ve görsellerin ortaya çıkmasıyla harekete geçen 2014 yerel seçimlerinin AKP Bursa Nilüfer Belediye Başkan Adayı Dr. Mustafa Esgin bu sloganın patentinin kendisine ait olduğunu, sloganla ilgili 2014 yılında yaptıkları başvurunun 2015 yılında kabul edildiğini ve siyasi bir slogan olarak bir başka parti ya da kişi tarafından kullanılmasının mümkün olmadığını söyledi.

 

Esgin, yaptığı açıklamada, “Daha önce bu sloganı kullanmaya çalışan Türkiye'ye mal olmuş iki ticari firmanın ticari faaliyetlerinde kullanım hakkı ile ilgili itiraz ettik ve itirazımız kabul edildi. Firmalardan biride benzer bir sloganı kullandığı için ona da itiraz ettik o itiraz süreci henüz sonuçlanmadı. Fakat şu kesin ki; 2015 yılında patentinin aldığımız “İyi Gelecek” sloganı siyasi bir amaçla, siyasi bir yapı tarafından kesinlikle kullanılamaz. Bununla ilgili itiraz sürecini başlattık. Sloganın telif hakları benim adıma tescilli olduğu için bundan doğan bütün hukuki haklarımı sonuna kadar kullanacağım” dedi.

 

Meral Akşener'in kuruluşunu açıkladığı İyi Parti'nin logosu ve kullandığı sloganın, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Menderes Türel'in seçim sloganı ve logosuna benzerliği de gündeme geldi. Başkan Menderes Türel, İyi Parti'nin kullandığı slogan ve logoyla ilgili detaylı bir açıklama yapılacağını kaydetti. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 'Antalya iyi gelecek' sloganı ve logosunu, Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak Aralık 2015'te tescil ettirmişti.

 

CEVAP 3

Reklamcılar tüm bu esinlenmeleri İngilizce ‘multiple discovery’ terimiyle özetliyor. Yani sizin aklınıza geleni, birilerinin bir yerde sizden habersiz, sizden önce düşünmüş olması ihtimali...


 

İDDİA 4

Meral Akşener’in kurmuş olduğu İyi Parti'nin amblemini gören bazı sosyal medya kullanıcılarının aklına FETÖ’cülerin meşhur yiyeceği maklube yemeği geldi. Bu sosyal medya kullanıcıları İyi Parti’nin güneş temsilli ambleminin üzerindeki çizgileri maklubenin şekliyle özdeşleştirdi.

 

CEVAP 4

Meral Akşener’in genel başkanlığını yaptığı İYİ Parti’nin sembolüyle ilgili tartışmalar üzerine partiden açıklama geldi. “Sembolümüz güneştir” başlıklı açıklamada şöyle denildi:

“Sembolümüz güneştir. Adaletten ve milletimize hizmetten sapmayacağımızın imzasıdır, milletimize verdiğimiz yemindir. Sembolümüz güneştir. Orta Asya’dan yola çıkan Türk boyları devletlerinin ebediyeti için Güneş sembolünü kullanmıştır, devletleri sonsuz ve mutlu olsun diye. Türkiye Cumhuriyeti sonsuzdur ve hak ettiği mutluluğa ulaşması boynumuzun borcudur.”

İYİ PARTİ VEKTÖREL LOGO İNDİR

 

Sembolümüz güneştir. Güneşimiz sekiz köşeli yıldızdır. Bu toprakları bize vatan kılan Selçuklu’nun izinde, Güneş’in ülkesinde büyük milletimizin hak ettiği İYİ Türkiye’yi yeniden inşa etmektir ülkümüz. O yıldız ki güneş gibi doğmuştur bu topraklara. O yıldız ki Anadolu’da kadınımızın çilesi, sevgisi, hasreti, umudu olmuş, nakış gibi ilmek ilmek sekiz köşeli yıldızı dokumuştur el emeği göz nuru kilimlere. O yıldız ki yedi düvele nam salmış, üç kıtada zaferden zafere koşmuş Osmanlı İmparatorluğu’nda sikkelere, tuğralara basılmıştır. Ecdadımız gibi şanlı bir tarih yazmak için yola çıktık. Sekiz köşeli yıldızımız yüreğimize işlendi, ilhamımız oldu.”

 

Açıklama, “Bugün güneşin ülkesinde, karanlığı ikiye parçalayan güneşi yine bu topraklarda doğurma günüdür” denildi.

 

İYİ PARTİ VEKTÖREL LOGO İNDİR

 

İDDİA 5

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı düzenlediği basın toplantısında, İyi Parti’nin yazılışının Kayı Boyu simgesiyle anılmasından rahatsızlık duyduklarını belirtti. Yağcı, yeni kurulan İyi Parti'nin 'Kayı Boyu' amblemine benzetilmesinden rahatsızlık duyduğunu söyledi. Başkan Yağcı, "Patenti Bilecik Belediyesi'ne ait olan Kayı Boyu simgesini kullanan partiye karşı hukusal haklarımızı kullanacağız" dedi.

Osmanlı’nın kurulduğu topraklardan miras kalan Kayı Boyu simgesinin telif haklarının Bilecik Belediyesi’nde olduğunu savunan Başkan Yağcı, “Kayı’yı amblem olarak belirtmeme gibi bir kurnazlığa giderken diğer taraftan da Kayı’yı belirtecek işaretleri ve sözleri kullanarak patenti bizde olan ve halkımıza da mal olmuş, atalarımızdan bize emanet olan bir işareti partinin işaretiymiş gibi bir kurnazlık içerisine girme eğilimlerini de görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Kayı Boyu ambleminin patent tescilini 2014 yılında Bilecik Belediyesi’nin aldığını, kente üç boyutlu büyük bir Kayı Boyu Anıtı da yaptırdıklarını sözlerine ekledi.

 

 

CEVAP 5

Reklamcılar tüm bu esinlenmeleri İngilizce ‘multiple discovery’ terimiyle özetliyor. Yani sizin aklınıza geleni, birilerinin bir yerde sizden habersiz, sizden önce düşünmüş olması ihtimali...

 

İDDİA 6

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Anayasa Değişikliği Referandumu kampanya sürecinde kullandığı HAYIR logosuyla da bağdaştırılan İYİ PARTİ logosu, karşıtları tarafından "ortak aklın ürünü" olarak iddia ediliyor.

CEVAP 6

Reklamcılar tüm bu esinlenmeleri İngilizce ‘multiple discovery’ terimiyle özetliyor. Yani sizin aklınıza geleni, birilerinin bir yerde sizden habersiz, sizden önce düşünmüş olması ihtimali...

 

MERAL AKŞENER KİMDİR?

1956 yılında İzmit'de dünyaya gelen Meral Akşener doğma büyüme buralıdır. Akşener İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunudur. Ardından Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktorasını tamamlamıştır.

 

1995 yılında Doğru Yol Partisi (DYP) Kadın Kolları Başkanı olan Meral Akşener, ilk defa 1995 Türkiye genel seçimlerinde DYP Kocaeli milletvekili olarak meclise girdi. Necmettin Erbakan başkanlığında 28 Haziran 1996 tarihinde Refah Partisi (RP) ve DYP koalisyonunun oluşturduğu 54. Türkiye Hükûmeti'nden 3 Kasım 1996 tarihinde Susurluk kazası sonrası İçişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Mehmet Ağar'ın yerine İçişleri Bakanlığı görevini üstlenerek Türkiye tarihindeki ilk kadın İçişleri Bakanı oldu. 28 Şubat süreci'nin yaşanması ile 54. Türkiye Hükümeti'nin dağılmasının ardından görev süresi 30 Haziran 1997 tarihinde son buldu.

 

1999 Türkiye genel seçimlerinde DYP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi. 2002 Türkiye genel seçimlerinde ise DYP %9,54 oy alarak baraj altında kaldı. 4 Temmuz 2001 tarihinde Doğru Yol Partisi'nden istifa ederek Fazilet Partisi'nden kopan Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğini yaptığı ‘yenilikçi' kanat olarak adlandırılan oluşuma katıldığını Abdullah Gül ve arkadaşlarının çalışma ofisi olarak kullandıkları Politik Araştırmalar Merkezi’nde basın toplantısıyla ilan etti. Yeni parti için çalışma yaparken oğlunun da parti adı için çalışma yürüttüğünü söyledi. Ancak bir süre sonra “Milli Görüş çizgisini sürdürüyorlar” diyerek hayal kırıklığı yaşadığını belirterek yenilikçi hareketten ayrılıp 3 Kasım 2001 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi'ne katıldı. 2001 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) katılan Akşener, 2007 Türkiye genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi.

 

En son 1968 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'den (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili seçilen Muş milletvekili Hayriye Ayşe Nermin Neftçi'den sonra 10 Ağustos 2007 tarihinde Güldal Mumcu ile beraber TBMM başkanvekilliği görevine seçildi. TBMM'de Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliği yaptı. 2011 ve Haziran 2015 genel seçimlerinde tekrar MHP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi. Fakat Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmedi.

 

MHP tüzüğünün 11. maddesinin ihlali gerekçesiyle Meral Akşener parti üyeliğinden kesin çıkarma cezasının uygulanması talebiyle tedbirli olarak Merkez Disiplin Kuruluna sevkine karar verilmiştir. Bu karar neticesinde 08.09.2016 tarihinde Meral Akşener partiden ihraç edildi.

 

 

 

 

 


Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları