Merhaba, Bu yazımda sizlere Geleneksel Türk El Sanatlarından bahsetmek istiyorum çünkü diğer yazılarımda sizlere el sanatlarımızı, dönemlerini ve kullanıldığı alanları anlatmak için bu konu onlara ışık tutacakatır.
El sanatları insanoğlu var olduğundan beri tabiat şartlarına bağlı olarak ortaya çıkmıştır.İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak örtünmek ve korunmak amacı ile ilk örneklerini vermiştir.Daha sonra gelişerek çevre şartlarına göre değişimler gösteren el sanatları, ortaya çıktığı toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek "geleneksel" vasfı kazanmıştır. Gelenekese Türk El Sanatları Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek zengin bir mozaik oluşturmuştur.
Geleneksel Türk El Sanatlarını; halıcılık, kilimcilik cicim zili sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek, işlemecilik, oya işlemeciliği, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç işçiliği, ebru sanatı, tezhip sanatı, hat sanatı gibi değerlerimiz bulunmaktadır.
Biz ne kadar sahip çıkmasakta Türk sanatı birçok dala ayrılıyor ve birçok el emeği göz nuru dediğimiz eserler müzelerde tarihi eser olarak adlandırılan birçok ürün geçmişten günümüze gelen Türk Sanatlarımızdandır. Geleneksel sanat ve modern sanatın birleşimiylede birçok güzel eser ortaya çıkartabiliriz önemli olan geçmişimizi sanatımızı unutmamamızdır.
Biz ülkemizde buna çok fazla değer vermiyoruz ama Türk sanatını yakından takip eden ve geçmişten günümüze kadar inceleyen ve bunlardan yola cıkarak birçok sanat eseri ortaya koyan yabancı sanatçılar ve ülkeler bulunmaktadır.
Biz onların yaşantısını değerlerini kültürünü benimsiyor ve onlar gibi yaşamaya çalışıyoruz onlar ise bizim tarihimizi bağlılığımızı kültürümüzü kendi ülkelerine taşıyabilmek için birçok uğraş veriyorlar. Biz ne zaman uyanıp bizde olan örnek alınan değerlerimize sahip çıkacağız işte bunun cevabını aramak oldukça üzücü!
ATATÜRK'ün dile getirdiği şu güzel söz ile yazıma burada son vermek istiyorum.
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır...