Geleneksel Türk El Sanatları


Merhaba, Bu yazımda sizlere Geleneksel Türk El Sanatlarından bahsetmek istiyorum çünkü diğer yazılarımda sizlere el sanatlarımızı, dönemlerini ve kullanıldığı alanları anlatmak için bu konu onlara ışık tutacakatır.

El sanatları insanoğlu var olduğundan beri tabiat şartlarına bağlı olarak ortaya çıkmıştır.İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak örtünmek ve korunmak amacı ile ilk örneklerini vermiştir.Daha sonra gelişerek çevre şartlarına göre değişimler gösteren el sanatları, ortaya çıktığı toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek "geleneksel" vasfı kazanmıştır. Gelenekese Türk El Sanatları Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek zengin bir mozaik oluşturmuştur.

Geleneksel Türk El Sanatlarını; halıcılık, kilimcilik cicim zili sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek, işlemecilik, oya işlemeciliği, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç işçiliği, ebru sanatı, tezhip sanatı, hat sanatı gibi değerlerimiz bulunmaktadır.

Biz ne kadar sahip çıkmasakta Türk sanatı birçok dala ayrılıyor ve birçok el emeği göz nuru dediğimiz eserler müzelerde tarihi eser olarak adlandırılan birçok ürün geçmişten günümüze gelen Türk Sanatlarımızdandır. Geleneksel sanat ve modern sanatın birleşimiylede birçok güzel eser ortaya çıkartabiliriz önemli olan geçmişimizi sanatımızı unutmamamızdır.

Biz ülkemizde buna çok fazla değer vermiyoruz ama Türk sanatını yakından takip eden ve geçmişten günümüze kadar inceleyen ve bunlardan yola cıkarak birçok sanat eseri ortaya koyan yabancı sanatçılar ve ülkeler bulunmaktadır.

Biz onların yaşantısını değerlerini kültürünü benimsiyor ve onlar gibi yaşamaya çalışıyoruz onlar ise bizim tarihimizi bağlılığımızı kültürümüzü kendi ülkelerine taşıyabilmek için birçok uğraş veriyorlar. Biz ne zaman uyanıp bizde olan örnek alınan değerlerimize sahip çıkacağız işte bunun cevabını aramak oldukça üzücü!

ATATÜRK'ün dile getirdiği şu güzel söz ile yazıma burada son vermek istiyorum.

Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır...

Yeni Yorum Gönder

Yazınız, benim de çoğunlukla katıldığım fikirlere yer veriyor. Vektörel çizimle Türk geleneksel sanatlarını birleştirmek, tabii ki başarılı çözümlere ulaştırır. Malzeme (yani bilgisayar özellikleri, kullanılan programların isimleri, yardımcı malzemeler;tablet ve çeşitli kalem türü araçlar) konusunda bilgi sahibi olmak isterim. İnternet yeterli olmuyor. Gerçek bir kişi ile iletişim daha uygun geliyor.Bir de deneyimlerinizi biz yeni başlayanlara aktarmanızı istesek nasıl bir yol izlememiz gerekir? Teşekkürler Emekli Y.Mimar Hakan Börekçi
ahmet
Hocam size nasıl ulaşabilirim tasarım için
güler
çok teşekkürler yazınız için.
ali yüce

Büşra Hanım, yazılarınızın her bir cümlesini itina ile okudum. Tüm yüreğim ile sizlere katılmaktayım. Engin sanatımıza günümüzde çok değer verilmediği kanaatindeyim. bulunduğum ilde bu işleri yapan kişilere ulaşamıyorum. Büşra hanım ben amatör olarak başladığım duvar boyama sanatında motiflere, desenlere ihtiyaç duymaktayım ancak bu şuana kadar pek mümkün olmadı. sizlerden ricam arşiv olarak bir çalışmanız var ise yararlanma şansımız olabilir mi? bu hususta yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim. Şimdiden sizlere kolaylıklar diliyorum. İyi çalışmalar...

Ali Akdoğan
Geleneksel el sanatları ile ilgili bu yazıyı beğendim ve size katılıyorum. Kendi geleneksel motiflerimizi tanımalı ve modern grafik tasarımlarında kullanmalıyız. Grafikerim ve yaptığım işlerde bu motifleri kullanabilirim. Yıllarca batının şovelyelerini gördük, sembollerini çizdik haçları resimledik. Ama kendi kültürümüze dayalı yeni şeyler üretmeyi ihmal ettik. Şimdi zamanı olabilir. Yeni şeyler tasarlarken kendi motiflerimiz eminim çok işe yarayacak ve geleneksel motifleri tanıtmaya bu şekilde fırsatımız olacaktır. Bu motifleri vecktörel olarak bilgisayara geçirmek ( kaldıysa ) kataloglamak lazım. Çetin bir iş. Her dönemin motifleri farklı ayrıca. Amatörce insanlar bu çalışmaları toparlayıp katologlayabilir ve kullanıcıya sunabiliriz.
mehmet tarakçı
türk el sanatları ile ilgili yazınızı okudum elinize yüreğinize sağlık. ömrünün kırk yılını el sanatlarına veren bir sanatçı olarak sizi kutlarım hoşça kalın.

Köşe Yazarları