Tasarımınızı Baskıya Gönderirken Nelere Dikkat Edilmeli?


Merhabalar, kısa bir aradan sonra tekrar sizlerle yaşadığım tecrübeleri paylaşmaya devam ediyorum. Bu yazımda sizinle grafik tasarım bittikten sonraki baskı formatını anlatmaya çalışacağım.

Grafik tasarım sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Tasarımı oluşturduktan ve müşteri onayından sonra baskı süreci başlar. Eğer tasarıma başlarkan işinizin ölçüsünü, rengini, fontunu, simetrisini, taşırmasını yani kesim payını bırakarak çalıştıysanız işinizin çoğu bitmiş demektir.

Tasarımı hazırladınız ve tasarımınız müşteriniz tarafından da onaylandı. Şimdi sıra geldi işimizi baskıya göndermeye, baskı sürecinden önce olması gerekenleri sıralayalım.

• Ölçüler kesinlikle doğru çalışılmalı ve kesim payı bırakılmalı.

• Her işin mutlaka taşırma payı olmalı, günümüz teknolojisinde 3'er mm taşırma payı yeterlidir.

• Ofset baskıda tasarımınızın renk formatı her zaman CMYK olmalıdır.

• Mümkün olduğunca vektörel objelerle çalışın. Özellikle logolar ve çizimler mutlaka vektörel olarak kullanılmalıdır.

• Çalışmanızda yer alan resim, fotoğraf, illüstrasyon vb. kullandıysanız bunlar mutlaka kontrol edilmeli RGB ise CMYK olmalı.

• Çalışmanızın tamamı ve çalışmanızda kullandığınız fotoğrafların resolution 300 DPI'den az olmamalı, aksi takdirde yeterli netliği yakalayamazsınız.

• Mümkün olduğunca şartları zorlayın ve işinizi asla program dosyası olarak baskıya göndermeyin, PDF olarak yollamanız en sağlıklı ve kolay yoldur.

• Kullanmış olduğunuz fontlarınıza güveniyor (örneğin lisanslı ve herhangi bir hata oluşturmayan fontlar) ve işinizi PDF formatında baskıya gönderiyorsanız convert etmenize gerek yoktur. Eğer fontlarınıza güvenmiyorsanız ya da herhangi bir hatayla karşılaşıyorsanız PDF yapmadan önce mutlaka convert edin.

• Eğer işinizi program halinden başka yollama ihtimaliniz yoksa, çalışmanızı hangi programda hazırladıysanız (Illustrator, InDesign, FreeHand, vb.) çalışmanızı, çalışmanızdaki resimlerin ve fontların tamamını bir klasörde toplayın. (Bu işlemi program üzerinde bir komutla yapmak mümkündür.)

• Özellikle çok sayfalı ve karmaşık işlerinizi mutlaka PDF formatında gönderin bunun dışında mecburi durumlarda Ai, INDD, FH, EPS, CDR, PSD, ve TIFF formatlarında da gönderebilirsiniz.

İlk anda aklıma gelen notlar bunlar. Zaten grafik tasarımla ilgileniyorsanız baskı sorunları yaşamışsınızdır ya da mutlaka yaşayacaksınız ve bazı noktaları da tecrübe ederek öğreneceksiniz...

Yeni Yorum Gönder

Selam Arkadaslar, bende birseler paylasayim dedim. Baski formati hazirlanip .pdf yapmadan önce iso coated v2 300 (eci) dosyasini indirin ve bunu (Macte HD\Library\ColorSync\Profiles. Windows ta c:\Windows\system32\spool\drivers\color da kurulum yapin. Pdf yapilirken verici profili konvert yapip iso coated v2 300 (eci) sectikten sonra .pdf yapin. Eminim daha güzel daha keskin resimler basabileceksiniz:))
GraphicDesign.72
herkes yazmış bende bir kaç örnekle işi açıklamak isterim :) Baskıda soluk siyah yerine parlak ve canlı bir siyah oluşmasını istiyorsan CMYK: 60/30/30/100 kullan. CMYK harici kullanılacak tüm özel renkler için renk seçimini mutlaka özel renk (pantone) kataloglarından yapın. Ve unutmayın baskıda kağıdın yüzey özelliğine göre renk & görünüş basılan kağıtta algılanmasını etkiler. kuşe ve I.hamur kağıtta olduğu gibi. Kuşe işlenmiş kağıttır, I.hamur işlenmemiş kağıttır.
emre
300 işi hikaye 72dpi cm cinsinden girdiğiniz an baskı kaliteli olur.İster pixel tabanlı olsun ister vektörel tabanlı olsun iş tasarımda biter büyük boy baskılarda sağdan soldan aşağıdan yukarıdan 5'er cm kesim payı bırakmak işi sağlama almaktır.küçük boy tasarımlarda 2'şer cm yeterlidir.Vektörel bir projeyi PDF veya PSD ye aktarılmış şekilde göndermek doğru olur.
koray
genelde matbaaya iş gönderen, ajansda çalışan bayan grafikerlere laf anlatılmıyor. şunu şöyle düzeltmeniz gerekiyor dediginizde, aldığınız cevap hep aynı "daha önceki matbamız bu şekilde yapıyordu". bu arada bıraktım grafikerliği. 15 sene boyunca 3 kuruşa sinekten yağ çıkardım.
A Furkan Karakaya
Ya bide zahmet olacak ama şu siyah yazılarınızıda gözden geçirin baskı öncesi. 4renk siyah nedir ya? ne kadar acemice.
Murat Kızıl
Bende grafikerim ama dediğiniz gibi baskı sorunları yaşıyorum. Şu anki çalıştığımız konu letterpres denilen baskı sistemi (kalıplar lastik klişe) benim sorunum film degrade işlerde tram değerlerini (yada renkleri) belirleyememek be yüzden gerekli tramlar klişede çıkmıyor sizden bu konuda yardım isteyecektim
selim zından
bende corel kullanıcısı olarak genelde çok fazla resim ile yazı grafik içiçe çalışılmışsa 300 dpi cmyk tiff olarak tek parçaya çevirerek baskıya göndermeyi tercih ediyorum 0 hata:)
arslan
file yada edit sekmesinde publish to pdf seçeneği var oradanda girebilrsiniz ayarlayabilirsiniz.
arslan
yazıları kullanırken mümkünse 4 renk siyah yerine renk paletindeki K kutucuğundan %100 siyah yapın, kalan 3 rengi 0 olarak belirleyin ve girin, eğer unutursanız bütün filmelerde yazı ayrı renkler olarak çıkar üst üste basılması gerekir ince baskı kaymasında bile gözümüzü yorabilir okumakta güçlük çekebiliriz, acrobat professional programını kurun onun pit stop diye bi ekletnisi var yukarıdaki anlatılan değişikleri pitstop eklentisinden yapabilirsiniz. hemde pdf üzerinden. yazıları saf siyah belirleyebilirsiniz.
simone
Bir kaç öneri de benden gelsin. Siyahları tek renkten yani sadece K 100 olarak kullanın. farklı renk zemin üzerinde ekstra renk kullandıysanız "overprint" yapmayın. Siyahları overprint olarak gönderin.
zeynel
Eğer işinizi program halinden başka yollama ihtimaliniz yoksa, çalışmanızı hangi programda hazırladıysanız (Illustrator, InDesign, FreeHand, vb.) çalışmanızı, çalışmanızdaki resimlerin ve fontların tamamını bir klasörde toplayın. (Bu işlemi program üzerinde bir komutla yapmak mümkündür.) cdr üzerindeki komutu tarif eder misiniz...
zeynel
sanırım cdr de pdf olarak kaydetme olanağı yok, varsa söyler misiniz..
nazlı
teşekkür ederim, ilk fırsatta video da hazırlarım
Derya
yazıda belirtilmemiş ama ben söyleyim eğer beyaz zemin üzerine çalışılmıssa baskıya atılırken mutlaka iç gölge verilmeli 0-1-2 olarak net çıkmıyorsa 1-3-2 girilmeli iç gölge değerleri :)
alper
anlattıklarınız gerçekten çok aydınlatıçı oldu fakat sizden söle bi ricam oluçak her hangi yapılmış bişi baskıya hazırlar gibi bi video paylaşırsanız çok sevinirim teşekürler.
kesman
Teşekkürler.
nazlı
doğru tabii kağıt türü de önemli o yüzden her baskı öncesi numune alır onay alırız her kağıt türünde baskıyı müşteriye anlatırız ki daha sonra kötü sürprizlerle karşı karşıya kalmayalım
nazlı
haklısınız Emre bey, bu sorun çok sık yaşanıyor ve bazen büyük sıkıntılara neden olabiliyor.
nazlı
herkese yorumları ve tavsiyeleri için teşekkür ederim
merve
Çok güzel anlaşılır anlatım olmuş benim gibi grafik tasarıma yeni başlayan arkadaşlar için birde çalışmada kullandığımız efektler hakkında da bilgi verirmisiniz gölge vb. gbi efektleri kullandıysak baskıya verirken nelere dikkat etmeliyizki hata olmasın ?
Başar Güzelaydoğdu
yapılan işin renk tonlaması ve basılacağı kağıt türü üzerinde de durmak gerekir. mesela şarap kırmızısını 80 gr. 1. hamur kağıt üzerinde, güneşte kalmış arçelik gazete reklamı gibi görmeniz normaldir. matbaadan baskı örnekleri alıp ortalama yakalayın. özelliklede kalibrasyonsuz monitörlerde yapılan çalışmalar, baskı sonrası kötü sürprizlere yol açar.
vedat gürler
ben ankara gürler matbaacılıkta; ofset atölyesi ustasıyım, bunun yanı sıra, pc geçmişimde var. paylaşmış oldugunuz bilgiler için sonsuz teşekkürlerimi sunarım
Utku
Çok teşekkürler..
nazlı
bir dahaki yazımda isteğiniz dikkate alacağım.
nazlı
teşekkürler
Emre Baş
nazlı hanım en önemli konu renk tartışması baskıda müşteriler renk sorunlarından dolayı çok sıkıntı çıkaryor her tasarımcı arkadaş mutluka bu konuyuda konuşması gerekir baskı bazen renkleri yakalayamıyorlar çünkü..
nuran
bende gölge kullandığım işlerin baskısında güzel sonuçlar alamıyordum. kolay ve basit bir yöntemle istediğim kaliteye ulaştım. gölge uygulamak istediğim cismi seçiyorum çoğaltıyorum daha sonra altta kalan cismi siyah yapıp bitmaps menüsünden - convert to bitmap seçeneğine gelerek cmyk olan değeri grayscale olarak işaretliyorum daha sonra yine bitmaps menüsünde Blur / Gaussian blur' u seçip bulanıkşaltırıyorum. grayscale yaptığım için tek renk siyahta basılıyor bu yüzden baskıda bir problem olmuyor.
Salih DOĞRU
Zaten grafik tasarımla ilgileniyorsanız baskı sorunları yaşamışsınızdır ya da mutlaka yaşayacaksınız ve bazı noktaları da tecrübe ederek öğreneceksiniz… son derece haklısın...

Köşe Yazarları