Kurumsal Kimlik Tasarımının Püf Noktaları


Merhabalar arkadaşlar, tasarım yaparken kolay gibi görünen fakat en zorlanılan konu kurumsal kimlik tasarımıdır.



Öncelikle kurumsal kimlik nedir ne değildir ona bakalım.



Kurumsal kimlik, bir kurumun şirket içi / şirket dışında duruşunu, tavrını, kişiliğini ve davranışlarını temsil etme biçimine denir.

 

Kurumsal kimlik bir kurum ya da kuruluşun felsefesi, halk önündeki kimlik tasarımı, kamuoyu ile iletişimi, duruş ve davranışını kapsayan bir kimlik çalışması ve kurum ya da kuruluşun toplum önündeki yüzüne verilen isimdir. Kurumsal kimlik bir şirket, kurum ya da kuruluşun sadece amblemi ve logosu değil, şirketin hedef kitleleri üzerinde yaratmayı amaçladığı etkiye yöneliktir.


Bu bir reklamdır


Kurumsal kimlik çalışmasında düşünülmesi gereken materyaller 2 bölümde incelenmesi gerekir;

* Kurum içi * Kurum dışı



Kurum içi; * Amblem / Logotype * Antetli kağıt * Zarf tasarımı * Kartvizit tasarımı * Dosya tasarımı * Bloknot tasarımı * Haberleşme formları * Kurum içi yönlendirmeleri * Muhasebe dokümanları (Fatura, İrsaliye, Makbuz vb...) * Şirket giyim ve davranış kuralları * Dijital materyallerin tasarımı


Kurum dışı; * Araç / filo tasarımları * Bina cephesi ve iç tasarımı * Tanıtım dökümanları (Katalog, broşür, insert, vb...) * Gazete, dergi ve/veya diğer tanıtım materyalleri * Kurumsal web projesi

 


Kurumsal kimliği oluştururken izlenmesi gereken süreçler

1- Tasarım süreci öncesi yapılacakların belirlenmesi ve onaylanması,

2- Tasarım sürecinin zamanlaması,

3- Tasarımların sunumu,

4- Sunum sonrası rötuşlar,

5- Tasarım onaylandıktan sonra baskı ve bunları uygulama süreci.

Arkadaşlar başarılı bir kurumsal kimlik çalışması yapmak istiyorsanız bunun için olmazsa olmazınız kurumla ilgili tüm verilerin eksiksiz ortaya konmasıdır.

Bu veriler kısa zaman içerisinde, kurumun tasarımla ilgili genel anlayışı ortaya koyup, çalışmanın en doğru süreçte ve doğrulukta ilerlemesini sağlayacaktır. Bunun yanında kurumu anlatacağınız renklerde çok önemli. Bir kurum; kültür, geçmiş, anlayış ve hedef içerir.

Kurumla ilgili fikirlerinizi tartarken kurumun tüm içeriğini anlamak çok önemli ve gereklidir.. Kurumun kurumsallığı var olan ya da olmayan zaten bir renktir. O rengi bulup ortaya çıkarmak biz tasarımcıların işidir.

Renk seçiminde; hedef kitle, sektör ve kurumun psikolojik olarak vermek istediği mesaj önemlidir ve bu hususlara dikkat etmek gerekir. Akılda kalıcı kurumla bütünleşmesi gerekir.

Kurumsal kimlik ne kadar orijinal ve dikkat çekici olursa ve kurumu çok iyi anlatırsa kurumun sektördeki kalıcılığı da buna bağlı olur.

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın...


Yeni Yorum Gönder

Cem
Aşağıdaki cümlenize kısmen katılıyorum. Kurumsal kimlik ne kadar orijinal ve dikkat çekici olursa ve kurumu çok iyi anlatırsa kurumun sektördeki kalıcılığı da buna bağlı olur. Kurumsal kimlik tasarımı olarak dilimize yerleşen ifade aslında Kurumsal Görsel Kimliktir. Biz kurumun yönetim kimliğinden ziyade görsel kimliği ile ilgileniyoruz. Bu nedenle kurumun kalıcılığını kurumsal görsel kimliğin kalitesi ile karşılaştıramazsınız. Mükemmel kimlik : Kime göre ? Çok orijinal bir tasarım : Kime göre ? Rakiplerinden çok üstün bir görsel kimliğe sahip marka ya da şirketin, yönetimsel yapısı gereği yapmış olduğu yanlışlar şirketi uçuruma sürüklerse buna görsel kimlik ne kadar destek olabilir ki ? Meslektaşız yanlış anlamayın. Sadece ufkumuzu 360 dereceye ayarlayalım, savunduğum görüş budur. Sevgiler...

Köşe Yazarları