Reklamda Her Yol Mübah mıdır?


Tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de reklamların yapılma amacı; ürünün tanıtımını yapıp, hedef kitlelerin bilgilendirilmesidir.

Yapılan bu tanıtımların, firmaya kazanç olarak geri dönmesi beklendiği için, reklam dünyasında pazarlamanın sınırı yoktur. Aynı zamanda bu sınırsızlık bazen dürüst davranmanın önüne bile geçmektedir.

Ürün yönlü reklamların birçoğunun farklı sloganları ve iddaaları olduğunu görüyoruz. Peki ya bunların doğruluk payı ne kadar? Örneğin; ’’10 yaş daha genç görünün’’, ‘’ Baş döndüren dolgun saçlar’’ gibi birçok iddiası olan ürünler, eğer söylediği vasıflara sahip değilse; bana göre etik kalıpların boyutlarını aşmış durumdadır.

Doğruluk payı olmayan vaatlerin suçlusu ajans mı peki? Ya da ürünü pazarlayan şirket mi suçlu?

Piyasadaki bir ürün kendi başına bütün pazar payına sahip değildir. Aynı ürüne benzer nitelikte pek çok ürün pazarda yer almaktadır.

Örneğin; bir tek şampuan markası ‘x’ değildir. Buna benzer nitelikte pek çok markası da bulunmaktadır. Bu yüzden de farklılık yaratmak için reklamın mesajı duygusal nitelikte tüketicilere sunulmaktadır.

Tüketici kendisinde olmasını istediği duyguları bu mesajlar yoluyla alır ve o ürünü aldıktan sonra kendisini o şekilde hissedeceğine inanır. Bu psikolojik bir süreçtir ve tüketiciye hangi ürünü alacağını belirletebilir.

Minimum farklı özelliklere sahip ürünler bir şekilde pazarda kendi paylarını genişletmeyi amaçlar.

Rekabet arttıkça verilen vaatlerde artar. Tabi ne kadar doğru ne kadar yanlış orası da tartışılır.

Yeni Yorum Gönder

ilkay
Bir otomotiv şirketinde çalışıyorum benden internet için tasarımlar istiyorlar onlarla uğraşıyorum ilk işe girdiğim zaman daha sade ve vektörel bir yapıyla çalıştım ama baktım beğenmiyorlar benden sürekli gerçek otomobil logomuzun rengi olan mavi rengi kullanmamı istiyorlar bende onların söylediklerine bakarak bir kaç tasarım yaptım güzel dediler ardından dedim ki bir tasarım daha yapayım ve içinde ingiliz kelimeler ile markayı öveyim allahım bir baktım hepsinden o kdar olumlu tavırlar aldım ki işte bu çok iyi güzel olmuş bunu hemen koyalım ben şunu merak ediyorum gerçekten benim emeğimi bir ingilizce slogan mı güzelleştirdi.
hayali grafik
Bu durumda ortaya urun kalitesi cikiyor. Ornegin a şirketi bir urun için tanitim istedi ama urun vasat... Dürüst olmak gerekirse bu ürünü insanların tercih etmesi bir hata bu durumda gerçeği soylemek gerekiyorsa ürünün cazibesi kalmayacak...maddi kaygiyi düşünürsek reklamci için zor bi secim
IQT
İnsanların ortak düşüncelerini iyi sentezlemek gerekir,bunun farkında olan insanlar reklam dünyasında başarıya giden kapının hangi yönde olduğu sağlam kavrayan insan halini alır.

Köşe Yazarları