Billboardlar ve Kelime Çöplüğü


Ülkemizde reklam mecrası gittikçe artan bir öneme sahip. Bütün markalar kendi arasında farklı olma ya da farkındalık yaratma çabası içerisindeler. Bu noktada reklam ajanslarının rolü iste en basit, göze çarpan, tüketicinin aklını yormayacak şekilde ve markanın imajına uygun reklam kampanyası hazırlayabilmektir.

Gözüme çarpan ve beni gerçekten rahatsız eden billboardlar da bulunan nerdeyse paragraf oluşturacak yazıların yazılması. Roman yazar gibi billboard yazısı yazıyorlar, gerçekten çok itici bir durum.

İnsanlar arabasıyla geçerken o yazıları nasıl okuyabilir? Ya da yoldan geçen insanlar billboardın önünde durup o yazıyı mı okuyacak sanki? Pehh, çok ütopik.

Tabi bu hiç okuyan insan yoktur anlamını taşımıyor. Ama cambaz gibi ipte dans etmeye gerek yok...

Peki billboard tasarımı nasıl yapılmalıdır? Billboard gibi insanların gelip geçerken okuyabileceği reklam alanlarında mümkün olduğu kadar kısa, açık ve basit cümleler kurmak gerekir. Tüketiciye ne anlatmak istiyorsanız onları bu şekilde anlatmalısınız.

Alakasız cümleler kurup anlam karmaşıklığı yaratmak, vermek istediğiniz mesajı arka plana iter. Bu yüzden bana göre billboardlar olabildiğince sade olmalıdır. İlanınızın önünden arabasıyla geçen insanlar bile bir bakışta ne anlatmak istediğinizi anlamalıdır.

Kullandığınız görseli tamamlayacak 4-5 kelimeyi geçmeyecek bir yazıyla insanların sizi fark etmesini sağlayabilirsiniz. Karmaşık yazılar algıyı zorlaştırır ve fark edilmenizi azaltır. İsterseniz mükemmel bir afiş hazırlayın insanlar bunu okuyamadığı sürece hiçbir işe yaramaz ve yaptığınız iş kelime çöplüğünden başka bir şey olamaz.

Yeni Yorum Gönder

Gökhan
sercan evet haklı olabilirsin ama bu mantığın her bilboard çaşılması için geçerli olacağını düşünmüyüyorum. Bunu yapabilmesi için önce o M işaretinin herkes tarafından tanınıyor olması lazım. Büyük firmalar için güzel bir fikir. Orta ve küçük iletmeler için bu gerçerli değil.
Sercan
çok doğru bir konuyu ele almışsınız. Bilboard denildiğinde akla gelen büyük ve kocaman yazılardır. İşin içine katılan mizah belki de bir sonra ki reklamın heyecanla beklenmesine bile neden olabilir ve günlük hayattan gördüğümüz bir çok örnek okunması zor öğrenci yurtları tasarımları misal ; Kırmızı ışıkta durdunuz ve arabadasınız ve baktığınızda bir çeşit reklam ile karşı karşıya geliyorsunuz. Her bir boşluğa sıkışmız yazılar ve detaylıca incelenmesi gereken görseller sanki birbirine girmiş bir türk katliam. Onun yerine saniyeler içerisinde kafamızı çevirdiğimizde dahi akılda kalacak bir tür http://theinspirationroom.com/daily/print/2009/8/... çalışma olabilir.
Halil Efe
Tamamıyla katılıyorum... bazen tek kare resim bile anlatabilir, koca bir romanı.. sonuçta göze hitap ediyor sadece...
Barış
Yıldız Tilbe seven reklamcı mı olur? Peh :/
kemal
Müşterilerin çoğu tasarımı hiç boşluksuz istiyor her yeri ya yazı yada resimlerle dolsun istiyor ancak bunun karmaşa yapıp okunmayacak bir hale getirdiklerinin farkında değiller malesef.

Köşe Yazarları