Merhaba bu yazımızda tekstil ürününe uyarlanacak olan desenin oluşum aşamasını anlatacağım sizlere, elimize eskiz kağıdı yani karalayabileceğimiz boş bir kağıt alıyoruz ve aşağıda ki süreçleri takip ederek yeni desenler oluşturmaya başlayacağız. Tasarlamak: Bir düşünceyi, bir hareketi gerçekleştirmeden önce zihinde hazırlık yapmak anlamına gelmektedir.
Tasarımlamak: Şekil olarak hayal etmektir.
Tasarım: Tasarlanarak ortaya çıkan ve tasarlananın gerçekleştirilmesinde yönlendirici olan, bu iş için çizim yada proje gibi gereçlerin tümüdür.
Tasarı: Kaleme alınan ilk şekil anlamına gelmektedir.Zihinde düşünce halinde olan ve tam kesinleşmeyen net bi hale gelmemiş olan kağıt üzerine çizilmiş olan şekildir lakin onun anlaşılır bir şekle gelmesi için onun üzerinde daha çok çizgilerle oynanması gerekmektedir.
Tasar: Bir desenin yada sanat ürününün ilk taslağı anlamına gelmektedir. Orijinal olarak çizilip biçimlendirilerek uygulanabilecek hale gelmesidir.
Örneğin bir çiçek deseni oluşturmak istiyoruz bunun için bir eskis kağıdına ilk olarak tasarladığımız desenin kanaviçesini yani dış sınırını huduhunu çiziyoruz çok dikkatli ve temiz olması ilk aşamada gerekmemektedir, zaten bir kaç aşamada çizmek istediğimiz desen ortaya çıkacaktır tabi bu aşamaları farklı kağıtlarda deneyerek son hali oluşana kadar devam ediyoruz ki desenin son hale nasıl geldiğini görebilmemiz için.
Yukarıda ise basit bir penç (çiçek) 'in kanaviçesini ve renklendirilmiş desen halini görmekteyiz.
Yukarıda bulunan çiçekten yola çıkarak ve kullanılarak yapılmış olan, halı tasarımı, tül perde tasarımın raport halidir. Bahsetmiş olduğumuz tasarım sürecinin tasar hali yani üretime hazır halidir.
Bu yazımızında sonuna geldik diğer yazımızda görüşmek dileğiyle hoşçakalın...