Adobe InDesign'a Giriş


Tasarım dünyasına özellikle çok sayfalı işlerde mizanpaj, hizalama, pratiklik ve görsel tasarım gücüyle yeni bir soluk getiren program, Adobe InDesign...

Adobe InDesign Derslerine Başlıyoruz! Grafik tasarım derslerine, Adobe InDesign ile ilgili detaylı bilgiler içeren, InDesign kullanımı, kolaylıkları, püf noktaları vb. konuları sizlerle paylaşacağımız bir yazı dizisine başlıyoruz.

İlk olarak Adobe InDesign'da yeni bir sayfa oluşturmayı öğrenerek başlıyoruz. Aynı zamanda yeni sayfamızı oluştururken açılış arayüzünde karşımıza çıkan menüleride öğreniyoruz.

Adobe InDesign simgesini tıklayarak programın açılmasını sağlıyoruz.  Adobe InDesign açıldıktan sonra programın açılış arayüzü karşımıza geliyor.


Adobe InDesign'ın açılış arayüzünde 'Document' sekmesine tıklıyoruz ve karşımıza sayfamızı oluşturmamız için 'New Document' menüsü çıkıyor.   (Açılış arayüzünü kullanmak istemeyenler Ctrl+N kısayolları ile 'New Document' menüsüne ulaşabilirler.


'New Document' menüsü aracılığıyla Adobe InDesign'ın eşsiz kolaylıkları ve işlevsellikleriyle tanışmaya başlıyoruz. 'Number of Pages' alanına oluşturacağımız dökümanın kaç sayfadan oluşacağını giriyoruz. 'Page Size' alanından uluslararası standar ölçü birimlerini seçebilir yada 'Custom'u seçerek 'Width' ve 'Height' alanlarından sayfamızın ölçüsünü belirleyebiliriz. 'Width' alanı sayfamızın genişliğini, 'Height' alanı yüksekliğini ayarlamamıza yardımcı olur.

'Columns' alanı ile sayfamızı sütunlara bölebiliyoruz. Bu çok fazla göze batmayan bir durum gibi gözükse de Adobe InDesign'ın dergi, gazete, kitap gibi çok sayfalı işlerde birincil tercih olmasının en önemli etkenlerindendir. Sayfamızı istediğimiz kadar sütünlara bölerek kendi çalışma düzenimizi özgürce oluşturuyoruz ve özgün kitap, dergi, gazete tasarımlarını rahatça ortaya çıkarabiliyoruz.

'Columns'taki 'Number' alanına sayfamızın kaç sütündan oluşmasını istiyorsak o değeri girmeliyiz. 'Gutter' alanı iste oluşturduğumuz sütunların birbiri arasındaki boşluk miktarını ayarlamamıza yardımcı olur.

'Margin' alanı hakkında bir çok açıklama yapılabilir aslında... 'Margin' alanı çalışmamızı derli toplu, hizalı ve simetrik çalışmamız için çok önemli bir araçtır. Baskı alanında kullanırken 'Güvenli Alan'da diyebiliriz aslında 'Margin' alanına. Çünkü çalışmamızın 'Margin' değerinin içinde kalan bölümü baskıdan sonra mutlaka kesilmeyecek alandır. (Bu tanım taşırma mantığıyla kesinlikle karıştırılmamalıdır.)

'Facing Pages'in seçili olması aracılığıyla dökümanımızdaki sayfalarımızın 2'şerli yan yana olarak yada ardı ardına devam eden tekli sayfalar olarak açılmasını sağlayabiliriz.

'Master Text Frame' alanı ile dökümanımızda oluşturduğumuz sütunların içerisinde metin çerçevelerimiz tamamen hazır olarak açılacaktır. Bu durum özellikle dergi ve kitap tasarımında grafik tasarımcılar için oldukça kolaylık sağlamaktadır.

Dökümanımızı oluşturacak sayfamızın tüm ayarlarını yaptıktan sonra artık 'OK'a tıklayarak sayfalarımızda çalışmaya başlayabiliriz. Bir sonraki yazımda yine Adobe InDesign'la devam edeceğim, iyi çalışmalar...


Yeni Yorum Gönder

sedef
Hocam programın cs3 olması şart mı?

Köşe Yazarları