Reddedilmenizin Acı Ama Gerçek 7 Nedeni

İş Görüşmesinde Reddedilmenizin Acı Ama Gerçek 7 Nedeni



1. Sinir Bozucu Olmak

İş görüşmesinde sergilediğiniz tavırlar, karşı tarafın sinirlerini bozmuş olabilir. Konuşma şekliniz, ilgilendiğiniz başka şeyler, ilgisiz tavrınız ve egonuz, iş görüşmesini yapan kişilerin sinirlerini bozmuş olabilir. Aynı şekilde gereksiz ayrıntılara yönelik sorular sormanız da mülakatı yapan kişiye itici gelebilir. Stresiniz nedeniyle de sergilediğiniz tavırlar, karşı tarafın sinirlerini bozabilir.

 


Bu bir reklamdır

2. İşleri İyi İfade Etmemek

Size sunulan iş ile ilgili olarak ne yaptığınızdan çok nasıl yaptığınız ve bunları karşı tarafa nasıl aktardınız önemlidir. Daha önceki iş hayatınızda elde ettiğiniz başarılar için izlediğiniz yöntem, mülakatta daha değerlidir. Bunları doğru bir şekilde aktaramamanız da reddedilmenize neden olabilir. Doğru bir şekilde iletişim kuramıyorsanız, daha önce yaptığınız projeleri iyi anlatamamanıza neden olur. Yaptığınız işleri, eksik veya abartarak anlatmanız da kendinizi iyi ifade etmediğiniz görüşünü yansıtacaktır.

 

3. Alacaklarınızla Daha Fazla İlgilenmeniz

Mülakatta verebileceklerinizden çok alacaklarınızla ilgilenirseniz, de hiç beklemediğiniz bir ret cevabı alırsınız. Mülakat sırasında yapacağınız işin sorumlulukları yerine iş karşısında alabileceklerinizle ilgili sorular sorarsanız karşı tarafa iyi bir izlenim vermezsiniz. Aynı şekilde iş ile ilgili değil, işin getirileri ile ilgilenirseniz, pozisyonu sizden daha hevesli birine vereceklerdir. Kariyer odaklı olmanız, elde edeceğiniz getiriden daha değerlidir.

 

4. Yeterince İstekli Olmamak

Mülakattan sorumlu insan kaynakları görevlileri, aranan pozisyon ile ilgili heyecan duyan adaylara daha umutlu bakarlar. Ne kadar istekli olursanız, o kadar iyidir. Ama karşınıza çıkan bu iş ile ilgili umarsız tavırlar sergiler, yarım ağız konuşursanız direkt elenecek adaylar olursunuz. Demotive bir tavır sergilemek yerine işle ilgili istekli olduğunuzu göstermelisiniz.

 

5. Şirket Kültürüne Uymamak

Hemen her şirketin kendine has bir yapısı vardır. Bu yapıyı dışarıdan baktığınızda fark edemeyebilirsiniz. Çünkü bu yapı, elle tutulur, gözle görülür bir şey değildir. Her şirketin kendi içinde ayrı bir dünya yarattığını düşünebilirsiniz. Aldığınız eğitimler, geçmiş deneyimleriniz şirketin tam da aradığı özellikler olsa bile şirketin kültürüne uygun değilseniz, işi alamazsınız. Mülakattan sorumlu kişiler, bu bildikleri için sizi buna göre değerlendirirler. Ama siz her şeyin yolunda gittiğini düşünürken bu nedenle reddedilebilirsiniz.

 

6. Becerilerinizi Abartmanız

Hemen her insan başardığı iş ile ilgili olarak abartılı cümleler kullanır. Örneğin en basit bir işi bile sanki atom bombası parçalamışçasına anlatırlar. Siz bunu fark etmezsiniz; çünkü başarınızla gurur duyuyorsunuzdur. Ama mülakatı yapan kişiler bunu çok kolay bir şekilde anlarlar. İşi isteyen birisi iseniz becerilerinizi çok daha güçlü göstererek diğer adaylara fark attığınızı düşünebilirsiniz. Ama insan kaynakları departmanı bu tavrınızı hemen anlayacaktır ve sizi listeden silecektir.

 

7. Başka Adayın Daha İyi Olması

En muhtemel ve iyimser sonuç olarak; iş için uygun olmanıza karşın başka bir adayın önünüze burun farkıyla geçmesi söz konusu olabilir. İşverenler spesifik özellikleriniz dışında birçok pozisyonda birden fazla niteliğe sahip adaylarla karşılaşabilirler. Bu adaylar onlar için çok daha iyi olacaktır. O iş için çok iyi bir aday olabilirsiniz; ama bu yeterli gelmez, en iyi aday olmalısınız. Ama en iyi adayın siz olduğunuzu göstermek oldukça zordur. Çünkü şirket tarafında olanların daha iyi görebileceği bazı noktalar vardır ve sizin bunları görebilmeniz pek mümkün değildir. Kaynak: paratic.com


Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları