PDF Nedir?

Açılımı ” Portable Document Format ” olan ve Adobe firmasının yaptığı bir buluş olan PDF, yaptığınız işleri tek bir dosya halinde tutarak kullanmanızı sağlayan dosya biçimidir.

İlk bulunduğu zamandan itibaren ismi içerisinde bulunan portable ( taşınabilir ) kelimesini üzerinde başarıyla taşıyarak değişik alanlarda sıkça boy göstermeye başlanmıştır ve yazılan yazılardan çizilen projelere kadar tüm dosyaların içerisine girmiştir.

PDF dosya formatının bu kadar ilerlemesindeki en önemli etkenlerden biriside çeviri işlemi yapmadan önce yazıda bulunan tüm yazı formatlarını, resimleri, belgeleri, sayfa boyutlarını eksiksiz bir biçimde taşıyabilmesidir.Oluşturulan PDF dosyalarının içerisine açılışından yazdırılmasına kadar tüm önemli işlemlerine şifre koyarak veri güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Başka bir Adobe ürünü olan Photoshop ile birlikte açılabildiğinden yüksek boyutlu resimli projeler üretilebilmektedir.Unicode (evrensel kod) font içeren PDF belgeleri Adobe Illustrator yazılımı ile açılarak yazılar edit edilebilir. Bu işlemi yaparken, PDF belgesindeki yazı karakteri veya dökümandaki özel karakterleri de ihtiva eden unicode bir font seçilmelidir. Belge daha sonra yeniden PDF olarak export edilebilir. Bunun dışında, örneğin Arapça word belgesi illa non-unicode (unicode desteksiz) bir programa (mesela FH MX) aktarılmak isteniyorsa, en basit yöntem olan PDF export’a başvurulabilir. Bu PDF belgesi daha sonra Illustrator ile açılıp convert edilmek sureti ile .ai kaydedilir ve FH ile cillop açılır.

Çeşitli programlar ile sayfalara ekleme çıkarma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Excel programında üretilen Chart ‘lar PDF export edilerek, kopyala/ yapıştır tekniğiyle karşılaştırılamayacak kadar kusursuz sonuçlar almanızı sağlar ve bu çalışmaları vektörel yazılımlara aktarabilirsiniz.

Adobe Creative Suit paketine dahil olan tüm programlardan sağlıklı bir şekilde PDF oluşturulabildiği gibi, Mac OS X işletim sistemi üzerinde Print komutunun yer aldığı tüm programlardan PDF belgesi oluşturulabilir. İleri düzey PDF belgesi oluşturmak için ilgili yazılımların PDF yeteneklerinin de ileri düzey olması gerekir.

Örneğin Adobe Creative Suite paketi dahilindeki yazılımlar ve QuarkXPress 6.x-7.x yazılımları baskıya uygun PDF belgesi oluşturabilirken, FH MX yazılımı bu konuda pek başarılı değildir. PDF yeteneği kısıtlı olan yazılımlardan sağlıklı PDF üretmek için, Adobe Creative Suite paketi ile sisteme yüklenen AdobePDF yazıcısından yararlanılabilir.

Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları