Ajansta #mobbing


Ajansta #mobbing

 

Önce mobbing in tanımına hızlıca bakalım. Mobbing ofis veya çalışma ortamı içinde karşılaşılan duygusal-psikolojik tacizdir. Cinsel istismar ve tacize gösterilen tepkinin yüksek olması ve sosyo-ekonomik durumumuz nedeniyle iş bulmanın güçlüğü nedeniyle üstünde durulmayan bir konu olmasına karşın çalışma ortamlarında önemli maddi ve manevi zarara yol açan sorunlardan biridir mobbing.


Bu bir reklamdır

Dünyada örnekleri 1950-1960 lara kadar gitse de, bilimsel olarak 1984te netlik kazanmış olsa da ülkemizde emsal eşkil edecek ilk dava kararı 2006da alınmıştır.

 

İş bulmanın zorluğu hepimizde bir kabullenme algısı yarattığı için mobbinge uğruyormuyuz, maruz kaldığımız tavır ve davranışlar bizi etkiliyor mu çok fazla üstünde durmuyoruz. Bütün bu etkilerde "işim biraz zordur" cevabı içinde basitleştiriliyor.

 

Toplantılarda sözünüz kesiliyor mu?, yaptığınız işle alakalı sürekli eleştiriler alıyormusunuz? düşmanca jest ve bakışlar alıyormusunuz, ofise "ben ve diğerleri" gibi bir ortam mı yaratılıyor?, arkanızdan kötü konuşulduğunu mu duyuyorsunuz?, hakkınızda asılsız söylentiler mi çıkıyor? yapamayacağınız işler mi veriliyor? veya yapabileceğinizden daha kolay basit işler mi veriliyor?, sürekli farklı projelere mi atanıyorsunuz?, Üstünüz ya da amirinizde azar ve tehdite varan uyarılar mı alıyorsunuz?, çalışma arkadaşlarınızdan bazıları sizi ezmeye, yermeye veya sizden daha kıdemli-bilgili gibi davranmaya mı çalışıyor.

 

Eğer bu tavırlara 6 aydan uzun süredir maruz kalıyorsanız siz de mobbinge uğramış mağdurlardan birisiniz ve çok büyük bir kitlenin üyesisiniz. Yapılan araştırmalara göre çalışan bayanların %42si, erkeklerin ise sı psikolojik tacize uğradığını belirtiyor

 

 

Ne yapabilirsiniz?

Öncelikle mobbing etkileri yaratan kişiler üzerinde durumu ayrıntılı olarak görüşerek bu tavırlara son vermesini isteyebilirsiniz. Mobbing aynı statünüzden geliyorsa ilgili amirinize durumu bildirebilirsiniz, sizden istenen anlamsız istekleri ve görevleri kayda geçirebilirsiniz, daha sonrasında kanıt oluşturması amacıyla psikolojik destek alabilirsiniz.

 

 

Yasal olarak yaptırımlar...

Yasal olarak hiçbir kanunda "psikolojik taciz" ifadesi yer almamasına karşın Anayasada, İş Kanununda, Borçlar Kanununda, Türk Medeni Kanununda psikolojik tacizin uygulanışı ile alakalı yasal yaptırımlar ve cezalar bulunmaktadır.

 

 

Bireysel olarak böyle bir tavır altındaysanız, durumu kabullenmeyin, şefinizini dominantlığı altında kalmak zorunda hissetmeyin ve bir an önce reaksiyona geçin. Çünkü mobbing hem sizin kişisel yeteneğinizden, hem de başarınızdan çalan bir unsur. Eğer kabullenme durumundaysanız, iş ortamında yaşadığınız negatif durumları evinize, özel yaşantınıza yansıtmanın bir adım gerisindesiniz demektir.

 

 

Herkese mobbingsiz günler ama Allah aşkına o tasarım böyle mi hazırlanır! Sen grafik tasarım bölümünden mezun olduğuna eminmisin? Bunu slogan diye karşıma koyuyorsan ben bişey demiyorum. Ben de eve erken gitmek istiyorum ama ay sonunda maaş isterken bu dediklerinizi hatırlatırım. Projeyi 1 saat önce vermiş olabilirim ama yarım saat sonra müşteri gelecek ve sunumu için elimde döküman lazım, hadi çabuk! müşteri 10 dakika sonra geliyor sitenin canlı bir örneğini yapsana hemen.

 

 

 


Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları