Grafik Tasarım Bölümü Adaylarına Tavsiyeler

Grafik tasarım bölümünü tercih edenlere ve edeceklere bazı tavsiyeleri bir araya getirdik...

 

Şüphesiz her adaya dair en çok karşılaşılan sorular arasında “hangi bölümü tercih etmeliyim”, “hangi üniversiteyi tercih etmeliyim”, “hangi şehirde üniversite tercihi yapmalıyım” gibi sorular yer alıyor. Elbette geleceğiniz için böylesine önemli bir karara dair kafanızda yer alan soru işaretlerine “kesinlikle böyle yapmanız gerekiyor” şeklinde bir cevabın kimse tarafından verilmesi mümkün değildir.

 


Bu bir reklamdır


Grafik tasarım, digital dünyada yaratıcılığına ve hayal dünyasına inanan kişiler tarafından ortaya konulabilecek çalışmalar içermekle birlikte aslında temel görsel yeteneğe sahip olan herkes (kurslar aracılığıyla) grafik tasarım konusunda eğitim alabilmektedir. Lise ya da üniversite için grafik tasarım bölümünü tercih edecek adayların ise önce bu mesleği detaylıca araştırmalı sonrasında ise kendi gelecek planlarına göre tercihini yapmalıdır.

 

 

Kafanızdaki Bölümü Etraflıca Araştırın
Her şeyden önce bilmeniz gereken şey kafanızdaki bölümü kulaktan dolma, sağda solda okuduğunuz, eş, dost, akraba tavsiyeleri ile değil iyice araştırıp, öğrenerek ve bilgi sahibi olarak belirleyin.

 

Her dönemde karşılaşılan sorular arasında başı çeken bir örnek olarak; “ben yazılımı seviyorum ve yazılımcı olmak istiyorum. O yüzden bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih etmek istiyorum” şeklinde oluyor. Fakat bu düşünce tam analmıyla doğru değildir. Çünkü bilgisayar mühendisliği bölümünde yazılım amaç değil, araçtır. Yani bilgisayar mühendisliğinde ağırlıklı olarak yazılım konuları değil, donanım, elektronik ile alakalı konular görürsünüz. Dolayısıyla bilgisayar mühendisi olduğunuzda aynı zamanda bir yazılımcı olmazsınız. Elbette yazılıma dair bilgi birikimine sahip olursunuz fakat büyük oranda kendinizi geliştirmeniz gerekir. Bu örnekten anlaşılacağı gibi “yazılımcı olmak istiyorum” diyerek kulaktan dolma bilgilerle bilgisayar mühendisliği bölümünü düşünmek tam anlamıyla doğru olmayabilir.

 

Bu yüzden kafanızdaki bölüm hakkındaki düşüncelerinizi, beklentilerinizi mutlaka birden çok kez teyit edin ve o şekilde bölüm tercihi yapın. Unutmayın tercihte vereceğiniz doğru ya da yanlış karar bütün hayatınızı olumlu ya da olumsuz etkileyecektir.


Günümüz teknolojisini kendi yaratıcılığıyla birleştirerek grafik tasarım yapabilecek olan ve bu konuda kendine inanan herkes grafik tasarım eğitimini tercih etmeyi düşünebilir. Grafik tasarım eğitimi ülkemizde son yıllarda çok daha fazla önem verilen ve Grafik tasarım kurslarının önemli şirketler tarafından aranan mesleklerden olması ilgiyi arttırmış durumdadır. Grafik tasarım eğitimi alan bir kişi uluslararası geçerliliğe sahip bir meslek edinmiş olmaktadır.

 

Grafik Tasarımcıların İş Bulabileceği Alanlar

Tekstil Tasarım
Fotoğraf Stüdyoları
Gazete ve Dergiler
Reklam Ajansları
Cam - Vitray
Şirketlerin Pazarlama ve Reklam Departmanları
Matbaa
Grafik Tasarım Stüdyoları
Ambalaj Tasarım

 

 

Yaşınızı Mutlaka Dikkate Alın
Liseden mezun olalı bir kaç yıl olmuş, idealindeki bölümü inatla tutturmak için üniversiteye yerleşmemiş üniversiteli adayları da azımsanmayacak sayıda. Her ne kadar hayallerinizdeki bölümü okumanız sizin için iyi olacak olsa da 2-3 kez sınava girmiş ve başaramamışsanız, bu senede gidemeyecek gibi görünüyorsanız, artık daha fazla hayatınızı ertelemeyin. Bu sene mutlaka bir üniversiteye yerleşmeye çalışın ve unutmayın diploma mutlaka edinmeniz gereken önemli bir etikettir ancak illa okuduğunuz bölümü iş olarak yapmak zorunda değilsiniz. Bu da tamamen kişisel gelişiminizle ilgili bir durumdur.
 

Çünkü yaşınız ilerliyor ve iş hayatına atılma yaşınızda dolayısıyla gecikiyor. Bu durumda meslek yüksek okullarını da düşünmeniz sizin için bir alternatif olabilir. Eğer gerçekten kafanızdaki bölüme gitmek istiyorsanız, meslek yüksek okulunda o bölüm ile alakalı bir bölüme gidebilir, 2 sene boyunca çok çalışıp kafanızdaki bölüme dikey geçiş yapmayı deneyebilirsiniz.


Grafik tasarım eğitimini alan bir kişi görsel sanatlar eğitiminin dışında Photoshop, Illustrator, InDesign ya da Corel gibi programlar hakkında da epey bilgi sahibi olmalıdır. Ancak yeteneğini bilgisiyle harmanlayıp tasarım ve kendi yaratıcılığını konuşturarak başarılı işler çıkarabilecek duruma gelebilir. Grafik tasarım programlarını kullanarak fotoğraflarda rotüş yapma, logo tasarımları, kurumsal kimlik tasarımları oluşturma, el ilanı oluşturma, kartvizit ve katalog oluşturma, dergi, broşür ve fatura, makbuz, tabela, mock-up, ambalaj tasarımı, desen tasarımı, dijital kitap tasarımı gibi birçok konuda tasarım tekniklerini kullanarak baskı yapabilecek duruma gelmesi mümkündür.

 

Tüm bunlar farklı dallarda iş kapıları açmakla birlikte serbest olarak çalışan girişimci bir grafik tasarımcı bu konuda işler yaparak aylık geçimini fazlasıyla sağlayabilecek tutarlar kazanabilmektedir. Günümüzde grafik tasarımı bölümünde okumakta olan öğrenciler harçlıklarını online olarak ya da şirketlerden aldıkları grafik tasarımı gerektiren işlerden sağlamaktadır. Bu sayede öğrenciler eğitimine katkı sağlarken ya da freelancer yani serbest çalışan grafik tasarımcılar gelir elde ederken, şirket ve kişilerde daha uygun fiyatlardan grafik tasarım işlerini halledebilmektedir.

 

Sosyal Medyadan Yararlanın
Sosyal medya, internette insanlar ile birbirini bağlayan önemli bir oluşumdur. İstediğiniz herkesle iletişim kurma imkanı sunuyor olması çok büyük bir avantaj. Özellikle tercih etmeyi düşündüğünüz üniversitelerin facebook sayfaları bu açıdan biçilmiş kaftan. Facebook'un ilk çıkış amacı zaten üniversiteliler arasında iletişim ve arkadaşlık kurmak değil miydi?

 

Dolayısıyla tercih etmek istediğiniz bölüm yada üniversite ile alakalı, o üniversitede yada bölümde okuyan birini Facebook'tan bulabilir, kendisiyle iletişim kurarak bilgi alabilirsiniz.

 

Tabi bu noktada dikkat edilmesi gereken bir şey var, erkek iseniz kızlarla, kız iseniz erkekler ile iletişim kurmanız yanlış anlaşılmaya müsaittir. Bu nedenle son derece açıklayıcı bir giriş cümlesi ile iletişim kurmakta fayda var. Örneğin; “Merhaba, ben sizin okuduğunuz bölümü tercih etmeyi düşünüyorum. Bana okuduğunuz bölüm ile alakalı bilgi vermenizi rica edecektim.” tarzında nazik bir giriş cümlesi, sizin niyetinizin sadece bilgi almak olduğunu gösterir. Genel olarak yardımsever bir toplum olduğumuzdan sorularınıza cevap bulamama ihtimali düşüktür. Yinede olası bir olumsuz cevapta moralinizi bozmayın ve yardımcı olma ihtimali olan başka kişiler ile iletişim kurmaya çalışın.
 

Mümkünse bir kişiyle değil, 2-3 kişiyle iletişim kurun. Çünkü her zaman bir kişinin yaşadıkları ve düşünceleri, o bölüm ile alakalı gerçek bilgilere sahip olmanız konusunda yeterli olmayabilir. 2-3 kişinin ortak söyledikleri şeyler büyük oranda o bölüm ile alakalı gerçekleri simgeler.

 

Grafik tasarım eğitimi alarak sizde tüm bu alanlarda iş imkanına kavuşabilir ve başarılı bir grafik tasarımcı olmanız durumunda zamanla müşteri sayınızın arttığını görebilirsiniz. Hayal gücü ve yaratıcılığı olan kişilerin grafik tasarımında elde ettiği başarılarla büyük şirketlerin gözdesi haline geldiği birçok örnek mevcuttur.

 

Üniversite Tercihi Her Zaman Meslek Tercihi Değildir
Seçeceğiniz bölümün dolaylı yoldan sizin gelecekte yapacağınız mesleğiniz olduğunu, aynı zamanda meslek tercihi yaptığınızı unutmayın. Bu nedenle sırf sevdiğiniz, hoşunuza giden, yapmak istediğiniz bölümü değil, gelecekte para kazanmanız gerektiğini düşünerek hareket etmeniz gereklidir. Örneğin “ben yazılımı seviyorum, yazılımcı olmak istiyorum” düşüncesiyle değil, gelecekte yazılımdan para kazanma ihtimalinizin olup olmadığını araştırarak tercih yapmanızda fayda var. Biz KodcuHerif.Com ‘da buna dair onlarca, belki de yüzlerce yazı yazdık. Tasarımcı olmak konusunda VektorelCizim.net adresinde köşe yazarları alanında yer alan yazılardan detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Yazılımcı olmak yerine başka bir bölüm tercihi yapacak olsanız dahi internette araştırma yapın. İnternette tatmin edici bilgi bulamamanız yada bulduğunuz bilgileri sağlamlaştırmak için yine sosyal medyadan yararlanabilir ve o mesleği yapan kişiler ile iletişime geçebilirsiniz. Başlıca soracaklarınız arasında; “Bu meslekte iş imkanı nasıldır?“, “Bu meslekten kazanılan ortalama maaş ne kadardır?“, “Bu meslek vesilesi ile para kazanma alanları nerelerdir?“, “Mesleğin çalışma sahaları nelerdir?“, “Mesleğin zorlukları nelerdir?“, “Mesleğin neden olduğu bir sağlık sorunu var mı?“, “Bu mesleğin geleceği var mıdır?” gibi bir çok soru sormak mümkün. Dolayısıyla bunlar ve bunlara benzer bir çok sorunun cevabını, o mesleği yapan kişilerden öğrenebilirsiniz.

 

Tabi yine en az 2-3 kişiyle konuşmakta fayda vardır. Çünkü o mesleği yapan herkesin karşılaştığı şeyler aynı olmaz. Özellikle o mesleği yapacağınız şehri düşünerek hareket edin ve bulunduğunuz şehirdeki kişiyle iletişime geçmeye gayret gösterin.

 

Unutmayın diploma mutlaka edinmeniz gereken önemli bir etikettir ancak illa okuduğunuz bölümü iş olarak yapmak zorunda değilsiniz. Bu da tamamen kişisel gelişiminizle ilgili bir durumdur.

 

 

Akrabalara Pek de Kulak Asmayın
Tanıdıkların ve akrabaların gözünde sizler meslek arayışı içerisinde olan, para kazanmaya dair bir şey bilmeyen kişilersiniz. Dolayısıyla yol gösterilmeye ihtiyacınız olduğunu düşünürler. Bu dönemlerde ya etraflarında duydukları, gördükleri meslek dallarını yada hayallerinde hep yapmak isteyip yapamadıkları, olmak isteyip olamadıkları meslekleri size tavsiye ederler. Tamam da o meslek gerçekten size uygun mu, yapmak isteyecek misiniz yada o kişinin o mesleği tavsiye etmesine neden olacak maddi imkanları elde etmek ne derece mümkün…

 

Bunları göz ardı ederek ve düşünmeyerek “bak bunu oku, süper bölüm, ben senin yerinde olucam var ya hiç düşünmeden bu bölüme giderdim, bu işte deli para var” şeklinde yönlendirmeye çalışırlar.

 

Tüm bunların yanı sıra, iş hayatında başarılı bir akrabanızın yanında, okuldan mezun olup çalışma imkanınız nedeniyle de bölüm tercihi yapmanız yanlış olabilir. Zira söz konusu süre ortalama 4 yıldır ve 4 yılda akrabalık ilişkileri, akrabanın işleri bozulabilir yada o iş size cazip gelmeyebilir. Bunları gözardı etmemek gereklidir.

 

Elbette aileniz ile konuşup, ortak karar almanızda fayda var. Fakat onların ısrarcı olduğu bir bölüm olması durumunda, düzgün bir şekilde bunun sizin geleceğiniz olduğunu, söz konusu bölümü sizin okuyacağınızı, dolayısıyla o mesleği sizin yapacağınızı, gitmek istediğiniz bölümü neden tercih ettiğinizi, mantıklı olarak açıklayıp, onları ikna etmeye çalışın.

 

Şehir Tercihi
Bu tercih vesilesi ile sadece okuyacağınız okulu, geleceğinizin mesleğini değil bir kaç sene dahi olsa yaşayacağınız şehri de tercih etmiş olacaksınız. Dolayısıyla mevcut yaşadığınız şehrin sunduğu imkanlara alışık biriyseniz, başka şehirlerde bu imkanlardan mahrum olmak sizi çeşitli sıkıntılara sokabilir. Bu sıkıntıyı en çok büyük şehirlerde yaşayıp, üniversiteyi kırsal yada daha az gelişmiş şehirlerde okuyan öğrenciler yaşamaktadır.

 

Elbette siz oraya geleceğiniz için eğitim almaya gidiyorsunuz fakat farklı şehirde yaşamanın neden olduğu sıkıntıya düşüp aldığınız eğitimin hakkını verememe ihtimalini gözardı etmeyin. Yaşadığınız şehre benzer bir şehir yada yaşadığınız şehrin yakınlarında bir şehir tercihinde bulunmak daha uygundur. Yaşadığınız şehirde bir üniversiteye gitmekte özellikle maddi konular ön plana çıktığından seçenekler arasında elbette fakat günümüzde öğrenciler aileye yakın olmayı genelde pek tercih etmemektedirler.
 

Bunun yanı sıra gitmek istediğiniz bölümü tam olarak nerede okuyacağınızı öğrenin. Bazı üniversitelerin ana kampüsleri şehir merkezindedir fakat fakülteleri ana kampüsten uzak bir yerde olabilir. Bu durumu göz önünde bulundurarak hareket edin ve iyice araştırıp öğrenin sonradan bir süprizle karşılaşmayın. Örneğin Sakarya Üniversitesi Merkez Kampüsü Serdivan gibi merkez ilçelerden birindeyken Eğitim Fakültesi Hendek'te şehir merkezine uzak bir konumda yer almaktadır.

 

Ülkemiz yanlış üniversite tercihi yapan, bunun neticesinde bitirdiği bölümü icra etmeyen kişiler ile dolu.Yıllarınızı yapmayacağınız bir mesleğe harcamak kadar gereksiz vakit kaybına neden olan bir şey yoktur. Tek kazancınız diploma sahibi olmaktır. Bu durumda olmamak için iyi düşünmek, iyi araştırmak ve iyi karar vermek gereklidir. Üniversite sonrası yeni bir meslek edinmek de imkansız değildir.
 

Herkesin gelecekte yapmaktan zevk alacağı, kolay iş bulacağı ve o mesleği yapması durumunda bol kazançlar elde edeceği bölümlerde eğitim alması dileğiyle...



Tekrar hatırlatmakta fayda var, diploma mutlaka edinmeniz gereken önemli bir etikettir ancak illa okuduğunuz bölümü iş olarak yapmak zorunda değilsiniz. Bu da tamamen kişisel gelişiminizle ilgili bir durumdur.

http://vektorelcizim.net/grafik-tasarim-bolumunu-secerken-nelere-dikkat-etmeli

 

 


Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları