Panoramik Fotoğraf Nedir?

Birden fazla fotoğraf karesinin birleştirilerek tek bir fotoğraf haline getirilmesi olarak nitelendirilir.

Bu tarz çekimleri yapmak her zaman kolay ve iyi sonuçlar vermeyebilir.

Panaromik çekim tekniklerini maddeler halinde incelersek;

Basit kurallar;

Fotoğrafların birleşme payları (üst üste gelen bögeleri) en az 1/3 oranında olmalıdır.

Eksen kayması ve bundan dolayı meydana gelen hataları engellemek adına tripot kullanılması gerekmektedir. Su terazisi ile yere paralellik ölçümü yapılmalıdır. Eğer tripotunuzda su terazisi yok ise üzülmeye gerek yok.

Flash girişine takılabilen su terazileri mevcut.

Çekim yapacağımız konumu çok iyi seçmemiz gerekmektedir.

Altın kurallar;

Çekim yaparken her zaman sabit enstantane diyafram ile çalışmak gerekmektedir. Panoramik fotoğrafta poz ölçümü ortalamaya göre yapılır. İlk kare ile son kare ölçümleri yapılır ve ortalama bir değer sağlanır.

Çekimde kullanılması düşünülen değer tüm karelere aynen uygulanır. Bu uygulama sonucunda bazı karelerde fazla pozlama yada az pozlama gibi durumlar olabilir.

Birleşim payları ne kadar çok olurda deformasyon o kadar az olacaktır.

Yatay kadrajda çekilen fotoğraf sayısı dikey kadraja göre daha azdır. Fakat yatay kadraj ile çalışmak perspektif bozulmalarına neden olur. Bunu için daha fazla kare ile dikey kadraj la çalışmak daha sağlıklı sonuçlar elde etmemizi sağlar.

Panoramik çekimler de en geniş görüntü en iyi görüntü değildir. Genişlik- yükseklik oranını estetik kaygılarınızı asla yitirmeden koruyun.

Tripot ile çekim yapmak gibi bir zorunluluğumuz bulunmamaktadır. Zaman içerisinde deneyim kazandıkça uygun açıyı ve paralellliği el ile sağlayabiliriz. ( gece çekimleri hariç)

Manzara çalışıyorsak yüksek diyafram değeri ile çalışmak net alan derinliğini arttıracağı için daha kaliteli fotoğraflar elde etmemizi sağlar.

Mümkünse ışık değişimi olmayan havalarda çekim yapmaya çalışın.

Eğer gün batımı çekicekseniz biraz hızlı davranmanız gerekmektedir.

Çekime başlamadan önce ilk ve son kare arasında birkaç kez gezinti yapın. Oluşacak görüntü hakkında bir fikir sağlamatadır.

Birden çok panoramik çekim yapılacaksa karelerin birbirine karışmasını önlemek için alakasız bir yeri çekin. Birleştirme esnasında hangi kareleri karıştırmamış olursunuz.

Eğer çok hareketli nesneler ile çalışıyorsak (örn: belirli bir yöne yürüyen insanlar) hareket yönünün tersine çekim yapmamız gerekmektedir. Aksi taktirde birden fazla aynı objeden çoğaltmış oluruz. Eğer yakın bir cisim çekiyorsak kare sayısını olabildiğince arttırmamız gerekir. Aksi taktirde deformasyonlar ve perspektif bozulmaları meydana gelir.

Çekilen fotoğrafların bilgisayar ortamında birleştirilmesi:

Photoshop kullanmanızı tavsiye etmem. Çok zahmetli ve zaman alıcı bir yöntem.Düzgün bir çekim elde ettiysek, piyasada panoramik görüntüler elde etmek için hazırlanmış özel programlar mevcur. Aralarında en iyileri ”Panorama Maker “ ve çok fazla bilinmesede “The Panorama Factory”

The Panorama Factory programında hangi makine ile çekim yaptığınıza dair bilgiler mevcut. Ve birleşme esnasında o değerleri hesaba katarak panoramik görüntü elde etmete ve daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Ek olarak manuel birleşim seçeneği’ de sunmaktadır.

Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları