Origami Nedir?

Origami, Japonca bir kelime olup, “katlanmış kâğıt” anlamına gelir. Origami, kâğıdı yapıştırıcı ve makas kullanmadan sadece katlayarak çeşitli figürler oluşturma sanatıdır. Origami “klasik origami” ve “parçalı origami” olmak üzere iki çeşittir.

Klasik origami genellikle tek parça kağıttan yapılır. Çok fazla olmasa da iki veya üç parçanın kullanıldığı klasik origamiyle çeşitli hayvan veya eşya figürleri yapılır. “Modüler origami” olarak da adlandırılan “parçalı origami” birbirinin benzeri parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur ve hayvan veya eşya gibi somut figürlerden çok , üç boyutlu geometrik figürler yapılmasında kullanılır. Parça sayısında bir sınır olmayan parçalı origami tak-çıkar oyuncaklarına benzer ve aynı parçalar kullanılarak birçok değişik figür üretilebilir. Origamide genel olarak kare şeklinde kâğıt kullanılsa da kâğıdın şeklinde bir sınırlama yoktur.

Günümüzde origaminin birçok değişik türleri ortaya çıkmıştır. Mimari origami, pop-up origami, kirigami ( kağıt kesme sanatı) bunlara örnek verilebilir. Modern origami olarak da adlandırılan bu tür origami türlerinde yapıştırma ve kesme serbest bırakılmıştır.

Origami Nedir? Türleri Nelerdir? Origaminin Tarihçesi Origami, Japonca oru (katlama) ve kami (kağıt) kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş Katlanmış Kağıt anlamına gelen geneksel kağıt katlama sanatıdır. Origami temelde makas ve yapıştırıcı kullanmadan kağıdı sadece katlayarak çeşitli şekiller oluşturma sanatıdır.



Tarihçesi Tarihten günümüze Origami’nin başlangıcıyla ilgili kesin bilgiler olmasa da ilk olarak kağıdı icat eden Çinliler tarafından icra edildiği söylenmektedir. Japonyaya Budist rahipler tarafından getirildiği düşünülen origami, gelişimini burada tamamlayıp ismini de Japoncadan almıştır. Kağıt Çinliler tarafından M.Ö 250’de bulunmuştur. Bu yıllarda sadece zenginlerin uğraştığı bu sanat daha çok dini törenlerde ve hediyeleri kaplamada bir zenginlik gösterisi olarak kullanılmıştır. Kağıdın yaygınlaşması ve fiyatlarının uygun hale gelmesiyle origami daha fazla insana ulaşmaya başlamıştır. 17. Yüzyılda halk arasında eğlence şeklini almış ve gelişmeye devam etmiştir. Bu dönemde konuyla ilgili ilk kitapta basılmıştır(1797).

1900’lü yılların başlarından itibaren okullarda öğretilmeye başlanılmış ve çocuklarınmatematiksel zekalarının gelişimine büyük katkıda bulunmuştur. Aynı sanat insanların yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olup bir şeyler üretebilmenin hazzını sunmaktadır. 2. Dünya savaşından sonrada origami sanatsal anlamda büyük gelişme kaydetmiş, artıksadece çocukların değil her yaştan insanın ilgisini çekmiştir. Günümüzde ise bu sanatla ilgili sergiler, atölyeler, kurslar ve çeşitli faaliyetlere ulaşmak oldukça kolay hale gelmiştir.

Origami Türleri Klasik Origami: Genellikle tek parça kağıdın katlanmasıyla yapılır. Bu türde at, kuş gibi havyanlar yapılabildiği gibi çeşitli eşyalarda yapılabilir.

Modüler Origami: Parçalı origami olarak da bilinen bir türüdür. Birbirine benzeyen parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur. Klasik origamideki somut hayvan ve eşya gibi nesnelerin aksine üç boyutlu geometrik nesnelerin yapılmasında kullanılır. Kullanılan parça sayısında herhangi bir sınır yoktur. Aynı parçaların yerlerini değiştirerek birden fazla geometrik şekil elde etmek mümkündür.

Islak Katlama: Gerçeğine uygun doğal görünen hayvan motifleri elde etmek için kullanılır. Kağıda şekil vermek kuruyken oldukça zordur. Islatılan kağıt daha kolay şekil alır ve daha naturel şekiller elde edilebilir. Islak origami tekniğini bulan kişi Akira Yoshizawa(14 mart 1911-14 mart 2005)’dır. Bu büyük üstad origaminin gelişimine katkıda bulunmuştur. Aşağıda Google’nin 14 mart 2012de yaptığı logo çalışması bulunmaktadır.

Günümüzde çok daha fazla çeşidi ortaya çıkan origaminin bilinen diğer türleri Mimari origami, Krigami(kağıt kesme sanatı) ve pop-up origamidir. Oluşan yeni türlerde genelde kesme ve yapıştırma serbest bırakılmıştır.

Yeni Yorum Gönder

Ahmet Tarık
:) Duygusal olduğu doğru ama yüreğinizden yansıyan samimi düşüncelerinizi dile getirmişsiniz. Yüreğinize sağlık. Sizde tatlı bir anımsamaya ve tebessüme vesile olduysak ne mutlu.
demet
ilği çekici bir konu, tebrik ederim ve yazılarının devamını dilerim :)
Ahmet Tarık
Rica ederim Hakkı Bey size farklı bir açı sunabildiysek ne mutlu...
Mustafa Adil
güzel bir paylaşım emeğine sağlık..
hakkı
Ahmet Bey yazınızı okudukdan sonra Origami'ye karşı ilgim farkl oldu böyle bir sanatın adını bu olduğunu dair bilmiyordum. Çok Teşekkür ederim net ve yalın anlatmış olduğunuz bir güzel yazı için...
grafikadir
tebrikler abi çok başarılı ve ğgretici bir yazı olmuş
Ahmet Tarık
İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim. Azmimi ve şevkimi gelişime açık, farklı ufukları önemseyen insanlardan alıyorum. Faydalı olabildiysem, ne mutlu bana.
suzan
Ellerinize sağlık. Çok bilgilendirici ve ilgi çekici bir yazı.
Utku
Origami ile hatırladığım bilgi şu.. Tahminen 10-11 yaşlarındayım.Yediğim cips paketinden çıkan küçük kağıt parçasını verilen adrese gönderirsem origami kitabı kazanacağım yazıyordu.Tabii bilmiyorum origami ne..Herneyse şans işte kazandım ve adresime geldi.O ne güzel pembe-beyaz bir kapaktı.Çok güzeldi.Günlerce hem şekilleri yaptım hem de matbaa'dan yeni çıkmış bu güzelim kitabı koklaya koklaya kafayı buldum. (Şaka tabi).. Çocukluğuma dair bir sürü güzel ve gereksiz şeyi de biriktirmiş olan ben neden kitabı saklamadım ne yaptım bilmiyorum ama origami benim için 34 yaşımda bile önemlidir.Bir gün çocuklarım olduğunda da onlara öğretmek ve güzel vakit geçirmek hayallerimden biri..Neyse çok mu duygusal oldu bu yahu?
Ahmet Tarık
Teşekkür ederim, Kadir Bey. Faydalı bir paylaşım olduysa, ne mutlu.
HAMDİ
Çok açıklayıcı ve anlamlı bir yazı. Gerçekten ellerinize sağlık. Çok yardımcı oldunuz.

Köşe Yazarları