Markalarda Renk Seçimi ve Renklerin Dili

Merhabalar, ilk yazımda üzerinde çalışılması zor bir özellik olan renkten bahsetmek istedim. Çünkü bir isim yaratmak için seçebileceğiniz binlerce kelime var yalnız seçebileceğimiz renkler daha sınırlıdır.

Temelde doğal renkler siyah, beyaz ve griden başka 5 renk var bunlar: kırmızı, turuncu, sarı, yeşil ve mavidir. En iyisi araya karışık renklerdense bu 5 renkten birini tercih etmektir. Peki hangisini?

Kırmızı enerji ve heyecan rengidir. Kırmızı yüzünüzün de rengidir. Ülke bayraklarının yaklaşık %45'i kırmızı renktedir.

Mavi kırmızın zıttıdır ve ülke bayraklarında ikinci belirgin renk mavidir. Mavi huzur veren, sakinleştiren bir renktir. Mavi, dinlendirici bir özelliğe de sahiptir.

Bence markalar dünyasında kırmızı satış rengidir ve dikkat çeker. Mavi ise kurum rengidir, istikrar mesajını aktarmak için kullanılır.

Diğer temel renkler bu ikisinin arasında yer alır. Turuncu, maviden çok kırmızıya yakındır. Yeşilse, kırmızıdan çok maviye...

Sarı nötr bir renktir. Ancak gözünüzün seçebildiği dalga boyunun ortasında yer aldığı için aynı zamanda en parlak renktir.

Yıllar boyunca, bazı renkler farklı özellikler, durumlar ve hareketlerle özdeş hale gelmiştir. İşte onlardan bazıları... • Beyaz gelinlik rengi olmasında görüldüğü gibi, saflığın rengidir. • Windows 7 Ultimate neden siyah? Çünkü siyah en iyi ve lüksün rengidir. • Mavi, bir at yarışında kazanan ata takılan mavi şeritte olduğu gibi, liderliğin rengidir. • Mor, asaletin, imparatorluğun rengidir. • Yeşil, çevrenin ve salığın rengidir.

Bir marka yada logo için renk seçerken, yöneticiler genellikle oluşturmak istedikleri ruh halini gözetirler, yaratmak istedikleri farklı kimliği değil.

Markada kullanılan renk, ana rakibin kullandığı rengin tam tersi olmalıdır. 'Ana rakibin tam zıttı bir rengi seç' cümlesinin ardında güçlü bir mantık yatıyor. Bu renk kuralını unutursanız risk almış olursunuz.

Kola, kırmızımsı - kahverengi bir içecektir ve kola için mantıklı renk kırmızıdır. Bu nedenle Coca-Cola yüzyıldan fazla süredir kırmızıyı kullanıyor. Pepsi Cola daha zayıf bir tercih yapmış olmalı ki kırmızı ve maviyi marka renkleri olarak seçmiş. Kırmızı kolayı sembolize ediyordu mavi de markayı Coca-Cola’dan ayırt etmeyi amaçlıyordu. Yıllarca Pepsi , Coca-Cola’nın renk stratejisine karşı ideale yakın bir düzeyde mücadele etti.

Dürüst olalım. Dünya Coca-Cola’nın işaretleriyle yıkanmış gibi geliyor öyle değil mi? Pepsi Cola’nın işaretlerini fark etmek sizce de zor değil mi? Farklılaştırıcı bir rengin bulunmaması nedeniyle, Pepsi , Coca-Cola’nın kırmızısı altında neredeyse görünmüyor. Bence tersi olun marka oluştururken. Mesela Kodak sarıdır, bu nedenle Fuji de yeşil... Her ne kadar logosu ağırlıklı olarak kırmızı ise de sarı McDonalds’ı en çok ifade eden renktir. Peki, Burger King ne renktir? Burger King liderin rengiyle zıtlık halinde olan bir ren almaktansa, hamburgeri simgeleyen bir renk seçme hatasını yaptı. Hamburger ekmeğinin sarı ile, etin turuncu-kırmızı rengini birleştirdi. Temiz bir logo ama kötü bir renk seçimi. Unutmayalım ki rekabet içerisindeki firmalar arasında 'taklitler her zaman aslını yüceltir.' Her ne kadar tek renk, bir marka için neredeyse her zaman en iyi stratejiyse de, bazen birden fazla renk kullanmanız gerekebilir.

Son olarakta şunu söylemek isterimki renk istikrarı uzun vadede bir markanın zihinde elde etmek istediği kalıcı, iz bırakan yere ulaşmasını sağlar.

Yeni Yorum Gönder

can kaya
pepsi konusunda yanılıyorsunuz bence bazı firmaları destekleyerek yazmışsınız.
VeySeL Şahin
Karşılaştırmanız gerçekten ilgi çekici verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ;)
Durul Göl
çok başarılı bir yazı emeğinize sağlık
@mujdatsayar
Çok güzel bir yazı ellerine saglık vektorelcizim.net'i takipteyim her zaman
Göktay Gürbüzer
En sonunda renk seçimi için mantıklı bir açıklama. İyiki varsın :)

Köşe Yazarları