Kalçayla Çalışan Otomobil!

Aslında otomobil endüstrisi teknolojiyle en iç içe olan alanlardan. Ama Japonların bu son icatları, bu ilişkiyi biraz daha yakınlaştırdı. İşte biri direksiyon başında uyuklatmayan "Sleep Buster" diğeri ise kontak anahtarının yerine geçen üç boyutlu kalça izi...

Otomobillerde fren sisteminden, aydınlatma ve multimedyasına kadar yüzlerce teknoloji kullanılıyor. Ama son yıllarda üzerinde çalışılan birkaç teknoloji var ki, sadece koltukla ilgili. Tokyo merkezli teknoloji firması Juki Corporation'ın geliştirdiği "Sleep Buster" adı verilen ürün, trafik kazalarının en büyük etkenlerinden biri olarak gösterilen uyku ve yorgunluğun önüne geçecek bir teknoloji. Türkçe'de "Uyku Yakalıyıcısı" olarak adlandırılabilecek olan ürün, otomobillerde sürücü koltuğuna yerleştiren sensörler aracılığıyla çalışıyor. Direksiyon başında uykuya dalmayı engelmeyi amaçlayan cihaz ile sürücünün oturduğu yerden vücut sinyalleri ölçülerek, özellikle uzun süreli seyahatlerde uykuya dalmadan önce uyarı veriyor. Sürücü koltuğunun üzeerine geçirilen ve üzerinde sensörler bulunan özel bir kılıfla çalışan sistem, otomobili kullanan kişinin kalbinden gelen sinyalleri ölçüp, takip ediyor. Sürücünün hissetmediği kılıftaki "Human Tachometer" adı verilen yazılım, ölçtüğü kalpten gelen sinyallerle sürücünün yorgunluk, uykuya meyillilik , gevşeme ve konsantrasyon durumunu sürekli izleyip, ne kadar dikkatli olduğuna karar verebiliyor. Sürücünün biyolojik sinyallerini her 18 saniyede bir ölçen Sleep Buster, sürücü uyuya kalmadan 10 dakika önce uyarıyor. Önümüzdeki aylarda ilk olarak Japonya'da piyasaya çıkacak olan ürünün fiyatının, 2 bin dolar civarında olması bekleniyor.

KALÇANIN 3D İZİNİ ÇIKARIYOR Otomobil koltuklarına dair bir diğer yenilikçi teknoloji ise güvenliğe yönelik ve yine Japonya'dan. Tokyo İleri Teknoloji Enstitüsü'nün imzasını taşıyan ve henüz ticari olarak adlandırılmasa da "Kalça Tarayıcı Koltuk" olarak isimlendirebileceğimiz ürün, hırsızlığa karşı otomobil sahibinin 3 boyutlu (3D) kalça iziyle mücadele ediyor. Otomobil sahibinin dışında başka bir kişi sürücü koltuğuna oturduğunda, elinde kontak anahtarı olsa bile aracı çalıştırabilmesi mümkün olmuyor. Sürücüsünü kalça izinden tanıyan bu teknoloji, aslında dünya üzerindeki her insanın tıpkı parmak izi gibi kendine özgü ve başka benzeri olmayan bir oturma tarzı olduğunu tespit eden Japon bilimadamlarının otomobil endüstrisine bir hediyesi.

SÜRÜCÜSÜNÜ KALÇASINDAN TANIYOR Sözkonusu teknolojiye sahip olan bu otomobil koltuğunun 360 noktasında basınç sensörleri bulunuyor ve bu sensörler, her bir kişinin kendine özgü olan oturma stiline göre farklı basınç noktalarını tespit edip, sürücüsünü tanıyor ve tanımanın ardından otomobili çalıştırmasına izin veriyor. Kalçanın 3D "izini" çıkaran bu teknolojiyle tanışmak için sadece biz değil, Japonya da birkaç yıl beklemek zorunda. Çünkü, Tokyo İleri Teknoloji Enstitüsü'nün geliştirdiği "popo tarayıcı otomobil koltuğu" 2014 yılından itibaren otomobillerde seri olarak kullanılmaya başlayacak. Otomobilini paylaşımlı kullananlar özellikle aileler için şunu da eklemeden geçmeyelim. Bir otomobili, birden fazla kalça taramasıyla birden fazla kişi tarafından kullanılması mümkün.

Gazete Habertürk

Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları