İyi Sanatçı Kopyalar, Büyük Sanatçı Çalar

İYİ SANATÇILAR KOPYALAR, BÜYÜK SANATÇILAR ÇALAR

Steve Jobs, 2011'de Palo Alto Kaliforniya’daki evinde sekiz yıldır boğuştuğu pankreas kanserine bağlı olarak, yaşadığı solunum yetmezliği nedeniyle henüz 56 yaşındayken, hayata gözlerini yumdu…

Ölümünden bir gün önce ise, kaderin cilvesi son eseri iPhone4S’in dünya lansmanı yapıldı. Sanki bir şekilde o güne kadar hayata tutundu Jobs… Ve sonra sonsuza yolculuğu başladı.

Maaşı 1 Dolar'dı! CEO’luk maaşı yılda bir dolar olmasına rağmen kişisel serveti 7 milyar dolar civarındaydı… Ve yönettiği şirketin kasasında 80 milyar doları aşkın nakit bulunuyordu. St. Croix siyah balıkçı yaka kazağı, Levi’s 501 blucini ve New Balance 911 ayakkabıları adeta onun üniforması gibiydi… 1998’de geçici olarak Apple CEO’su olarak döndüğünde böyle giyinmeye karar vermişti ve son gününe kadar üniformasını üzerinden çıkartmadı…

Buluş sahibi, ya da buluş sahibi ortağı olarak Amerikan patent dairesinde 342 başvurusu bulunan Jobs, aynı zamanda 43 onaylanmış buluşun da resmi sahibi olarak görünüyor. İddialara göre ölümünden 10 yıl sonra dahi, Apple’ı zirvede tutacak ürünlerin prototipleri çoktan hazırlanmış, şartların olgunlaşmasını bekliyor.

İYİ SANATÇILAR KOPYALAR, BÜYÜK SANATÇILAR ÇALAR 1994 yılında, Steve Jobs, bir röportajında Picasso’nun “İyi sanatçılar kopyalar, büyük sanatçılar çalar” özdeyişini kullanarak aslında son derece önemli bir özeleştiri yapmıştı…

Aslında Bill Gates ve Steve Jobs’ın yolları, Xerox Palo Alto Research Center (PARC)’da kesişiyordu. Xerox PARC’da gördükleri fare kontrollü grafik ara yüzlü işletim sistemi Macintosh ve Windows’un temelini oluşturuyordu. Gates, her ne kadar bu konuyla ilgili “zengin komşu” metaforu yapsa da, “Silikon Vadisi Korsanları” filminde de anlatıldığı gibi, o da gördüklerinden esinlenmişti.

Jobs, PARC’ı ziyaret ettiği günü dün gibi hatırladığını söylüyordu bir açıklamasında… “Bana gerçekten üç şey gösterdiler” diyordu. Ancak ilkiyle gözlerim öylesine körleşmişti ki, diğer ikisini göremedim bile...

Gösterdikleri şeylerden biri nesnel yöneltimli programlama idi ve göremedim bile… Diğeri ise ağa bağlı bilgisayar sistemiydi. 100’den fazla birbirine bağlı Alto bilgisayarı e-posta vs. gönderiyorlardı. İnanın görmedim bile. Gösterdikleri grafiksel kullanıcı ara yüzü kör etmişti beni. O güne kadar gördüğüm en mükemmel şey olduğunu düşünüyordum. Şimdi hatırlıyorum da çok kusurluydu aslında. Gördüğümüz şey tamamlanmamıştı, bir sürü şey yanlış yapılmıştı. O zamanlar bunun çok farkında değildik ama ben bir gün bütün bilgisayarların böyle çalışacağından çok emindim…”

80’lerin başında Jobs, Bill Gates’in yardımına ihtiyaç duydu. O günlerde IBM’ler için MS-DOS’u hazırlayan Gates, Mac’in ilk yazılım geliştiricisi olarak davet edildi. Microsoft’la anlaşma yapıldığında yazılım geliştiricilerden Andy Hertzfeld, Jobs’ı Gates’in fikirlerini çalabilecekleri ve PC’ye uyarlayabilecekleri konusunda uyardı. Ama Jobs, Gates’e söz verdirmişti. Mac, piyasada bir yılını doldurmadan önce Microsoft, fare kontrollü, grafik ara yüzlü bir işletim sistemi çıkartmayacaktı.

İlk Kazığı Bill Gates'ten Yedi! Ama 1983’te Microsoft, Windows’la büyük bir çıkış yaptı… O gün, Steve Jobs, çılgına dönmüştü… “Onu yarın öğlene kadar bu odada görmek istiyorum, yoksa…” diye çınlatıyordu ortalığı. Ertesi gün Gates, tek başına geldi. 10 kadar Apple çalışanı tarafından etrafı çevrilmişti. Jobs, doğrudan konuya girdi: “Bizi soyuyorsun!” diye kükredi. Gates, sakince Jobs’ın gözlerinin içine bakarak, o tiz sesiyle “İyi de Steve, bence burada birden fazla bakış açısı var. Bana kalırsa ikimizin de Xerox adlı zengin bir komşumuz var ve onun evine televizyonunu çalmak için girdiğimde, baktım ki sen televizyonu çoktan çalmışsın.” 1988’te Apple, Microsoft’u dava ettiyse de, altı yıl kadar sonra mahkeme davayı düşürdü.

O fotokopiciler bir bilgisayarın neler yapacağından habersizdi Steve Jobs'la Bill Gates arasında 'hırsızlık' atışmalarına yol açan Mac ile Windows platformlarının geliştirilmesi konusundaki ilk fikir fotokopi makineleriyle ünlü Xerox'a ait. Apple'ın Xerox PARC'a yaptığı akının, o endüstrinin tarihindeki en büyük hırsızlıklardan biri olduğu söyleniyor. Jobs'ın bu bakış açısını gururla onayladığı zamanlar oldu. "Mesele kendini insanların yaptığı en iyi şeylere açmak ve sonra bunları yaptığın işe yedirmeye çalışmaktır" dedi bir keresinde. Jobs, "Yani, Picasso'nun bir sözü vardır: 'İyi sanatçılar kopyalar, büyük sanatçılar çalar.' Biz de parlak fikirleri çalmaktan utanmadık hiç" dedi.

Jobs'ın yine bazen onayladığı bir başka kanıysa, ortada Apple'ın yaptığı bir hırsızlıktan çok Xerox'un beceriksizliği olduğu fikri. Jobs, kitapta bu konuyla ilgili olarak, "O fotokopiciler bir bilgisayarın neler yapabileceğinden habersizdiler" dedi.

Google'dan da Bir Kazık... Kaderin garip cilvesi yıllar sonra Jobs, yine fikir hırsızlığıyla suçladığı bir başka teknoloji ikonuyla karşılaşıyordu… Google ve Android’den iliklerine kadar nefret etmesinin ve “Apple’ın tüm kaynaklarını onları yok etmek için kullanacağım” ifadesinin arkasında tek isim vardı: Eric Schmidt…

2001’de Google’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olan Schmidt, 2006 yılında Apple’ın yönetim kurulunda yer alıyordu. Ancak 2009’da iki şirket arasındaki “çıkar çatışması” nedeniyle, Apple’daki görevini bırakmak zorunda kaldı. İşte tam o noktada daha önce işletim sistemi alanına girmeyeceklerini söyleyen Schmidt’ten Android bombası geldi. Hele iOS’taki yazılım çubuğu ve çimdikle zum yapma gibi özelliklerin de Android işletim sisteminde bulunuyor olması, Schmidt’i adeta Apple’ın içine yuvalanmış bir casus durumuna getirdi. Jobs, Gates’ten sonra yeni düşmanını bulmuştu artık: Eric Schmidt…

Çalmanın ve çalanların bolca olduğu, kısa ama dopdolu bir hayata imza atan Steve Jobs’ın cenazesi aile arasında düzenlenen küçük törenle 7 Ekim 2011 günü yapıldı ve Palo Alto’da Alto Mesa Memorial Park mezarlığına defnedildi. Kaliforniya’da 16 Ekim günü “Steve Jobs Günü” ilan edildi…

Huzur içinde uyu Steve!..

Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları