Infografik Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Merhaba, bu paylaşımımda  sizlere son zamanlarda popülerliği hızla artan 'infografik'ten  bahsetmek istiyorum. Bir önceki yazımda sizlerle Origami sanatını ağırlamıştık. Ayrıca bu yazımda tasarımcının dünyasıyla ilgili bazı görüş ve fikirler yer alıyor. (ESTETİK AVCISI)

Faydalı olması dileğiyle...

Infografik Nedir? Infografik özetle,  verilerin görsel sunumudur. Bu özetin demek istediği, herhangi bir konuda sunmak istediğiniz her türlü bilginin (istatistiki veriler olabilir, karşılaştırma, anket sonucu, raporlama vs. olabilir) görsel öğelerle anlatılması, desteklenmesi ve bu şekilde sunulmasıdır.

Infografik Ne İşe Yarar? ‘Bilgileri neden infografikle paylaşalım? Nasıl bir faydası var?’ diye sorabilirsiniz. Şu bir gerçek ki internette zaman geçirme oranı pek çok ülkede sürekli yükselişte ancak aynı kişilerin makale okumakla ne kadar vakit geçirdiğini sorduğumuzda, insanların uzun ve görselle desteklenmemiş makaleleri okumaktan pek hoşlanmadıklarını görüyoruz.

Bir diğer konu da infografikler, özellikle de ilginç bir fikirle yola çıkan ve dikkat çekici bilgileri ustaca hazırlanmış grafiklerle paylaşanlar, internette pek çok kişi tarafından paylaşılıyor. Bir web sitesinin de sıkça paylaşılması hem tanıtımı açısından hem de site değeri açısından önemli.

Infografik Nasıl Hazırlanır? İşin görselliği önemli dedik ama bu içerik kısmı önemli değil anlamına gelmiyor. İnsanların merakını cezbeden bir konu bulmanız ya da çok işlenen bir konuya yeni bir yaklaşım getirmeniz, kısaca insanların ilgisini çekecek soru ya da sorulara yanıt vermeniz infografiğinize olan ilgiyi artıracaktır.

İnfografiğin neden söz ettiğinin kolayca anlaşılması gerekir. Görseller işin içine girince metne daha az yer verileceği ortada. Ama bu durum kullanıcılara bilmece çözdürmek anlamına gelmemeli. Ve tabii konuyla ilgili vermek istediğiniz vurucu bilgiler görsellik uğruna dışarıda kalmamalı.

Bilgiyi metinle verip sadece süsleme olsun diye görsel kullanmanız pek yerinde olmayacaktır. Görselleriniz, seçtiğiniz renkler, bilginin sıralaması bunlar hep birbiriyle ilgili ve tutarlı olmalıdır. Bilgileri alt alta sıralayıp sağa sola da çiçekler serpiştirmek infografik hazırlamak sayılmaz. Bir infografiğin baştan sona tutarlı olması ve bir yerden sonra çizim tarzının ya da fontların nedensiz yere değişiklik göstermesi pek makbul değildir.

İşin Teknik Kısmı Adobe Illustrator, InDesign, Adobe Photoshop, FreeHand, CorelDRAW ve benzeri programlarda rahatça infografik hazırlayabilirsiniz.

Estetik Avcısı Tasarımcı basit bir çizgide bile estetiği avlayabilen bir avcıdır.

Klişe bir söz olduğunun farkındayım.  Yedi yıllık meslek hayatımı özetlersem size söyleyebileceğim en öz cümle bu klişe söz olur, benim nazarımda. Her zaman normal yaşantım  ve mesleki hayatım boyunca kendimi hep söylediklerimden sorumlu tuttum. Başkalarının anladıklarından değil...  Çünkü içinde bulunduğum ortamda en iyi bildiğim işi yapıyorum. Önemsiyorum.

Hayal alemimde önce düşünce tasarlıyorum. Sonra düşündüğümü objelerle ifade etmeye çalışıyorum.  Bir düşünce aleminde yol arıyorum. Yaftalamamaya çalışıyorum. En esrarengiz gelen nedir biliyor musunuz? Erişilmez olan asla... Nedendir bilmem ? Ancak her mesleğin kendine göre bir zor yanı vardır. Ama iş tasarıma gelince olayın rengi hep değişir.  Bende bıraktığı izlenim tatlı bir yorgunluk. Çünkü soyut kavramlar bol muhabbet edilen sağlam bir dosttur, bu mesleği yapanlar için... Olağan basit şeyler sevilmeyen bir şahıstır tasarımcının dünyasında.

Tasarımcı reklamın nasıl algılanması gerektiğini gören kişidir. Bir reklamcı kendi mecrasını kendi oluşturur. Tasarımcı ise o başyapıtın mühendisidir. Tasarımcı kendine has çizgisiyle vermek istediği çağrışımdan emin ve kararlı bir duruş sergileyerek, inandığı değerleri savunan kimsedir.

Yakın bir zamana kadar yaptığım işi sadece bir meslek olarak görürdüm. Ancak bir gün bir kitap okudum. Efendimizin hayatını anlatan bir kitap... Orada İslamiyet tebliğ edilirken kitleler üzerinde en etkili reklam aracının şiir olduğunu gördüm.  Çünkü o dönende şairlerin yazmış olduğu şiirler pek önemsenirmiş. Hatta İslamiyet, bazı İslam karşıtı şairlerce defalarca yerden yere vurulmaya çalışılmış. Ancak Müslüman şairlerde bayağı mücadele vermiş. Özellikle İslamiyet' i ilk kabul eden şair Hassan (r.a) İslamiyet' in nasıl  kusursuz bir düşünce tasarımı olduğunu sözcüklerle ifade etmiş. Tabi o devrin en etkili iletişim modülü olan yüz yüze iletişim modeli ile... 

Günümüzde ise insanlar üzerinde en etkili kitle iletişim aracının görsel mecra olduğunu hiç birimiz inkar edemeyiz.  Yapmış olduğumuz mesleği dönemimizin şartlarını gözeterek ele alırsak;  ne kadar önemsenmesi gerektiği görürüz.

Yeni Yorum Gönder

Imkansiz
hakkinin hakkida hakki varmis hakki hakkini hakkidan almaya gitmirs hakki hakkinin hakini vermeyince hakki hakkinin hakkindan gelmis...
Ahmet Tarık
Hakkı' nın kim olduğu belli değil. Bence hakkından gelen haklı olan :)
Kemalist
cemaat burayıda ele geçirmiş
Ahmet Tarık
Teşekkür ederim ilginiz için Hakkı Bey. Faydalı olabildiysek ne mutlu :)
m. bekir
Tasarımcı basit bir çizgide bile estetiği avlayabilen bir avcıdır. | yaz kenara :) |
Ahmet Tarık
Sn. Kemalist yaftalamadan oku :) Kemalistim diyorsun yaftalıyorsun çelişkidesin haberin olsun :)
Oğuzhan A.
Tebrikler
Ahmet Tarık
eyvallah M. Bekir Bey :)
hakkı
Ahmet Bey Infografik Sizinle öğrenmek çok güzeldi yeni ve heycanlı bir yazı beni bir çırpıda sonuna kadar getirdi.

Köşe Yazarları