Dijital İllustrasyon

Herkese selamlar,

Vektörel çizim ailesine katılmanın verdiğini mutlulukla yazdığım ilk yazının heyecanını yaşıyorum. Siteye bütün emeği geçen arkadaşlarımızı siteyi tekrar dinamikleştirdikleri için gönülden kutluyorum.

Öncelikle kendimi tanıtmak istiyorum. Maltepe Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümünden 2007 yılında mezun olduktan sonra 4 yıl Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde çalıştım. Eylül 2011 itibariyle ailemin sektörde 35 yıldır klişeden matbaaya ordan reklam ajansına geçiş hikayesine bende katıldım. Artık kendi ajansımda senelerdir yaptığım figüranlıktan sonra bu hikayenin ana karakterlerinden biriyim. Aynı zamanda Yeditepe Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünde Yüksek Lisans Eğitimime devam ediyorum.

İlk yazımda sizlere dijital illustrasyondan bahsetmek istiyorum.

İllustrasyon sözcüğü terim olarak nesneye dikkat çeken bir çizim resim, fotoğraf veya herhangi bir sanat eseridir. Amacı, sanattan ziyade, bir konuyu anlatmaya yardımcı olmaktır. Resim diliyle anlatılmak istenilen konunun grafikleştirilmesidir. Türkiye'deki ilk uygulayıcısı İhap Hulisi'dir.


İllustrasyonun birçok yapım tekniği vardır. Baktığımızda son yıllarda bize en çok fırçanın dokusunu ve boyanın kokusunu hissettiren sanatçılarımızdan biri de Gürbüz Doğan Ekşioğlu'dur. Birçok kez Newyorker dergisinin kapaklarını yapmış olup illustrasyonlarıyla dünyada tanınmış bir sanatçımızdır. Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nun eserlerinde mutlaka sosyal bir mesaj yada çok zekice tasarlanmış mizah vardır. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, kendisinden lisans ve yüksek lisansta ders alıp yakından tanıma onuruna erişmiş biriyim :)


Son yıllarda hızla ilerleyen teknolojiyle beraber artık illustrasyonlar bilgisayar ortamlarında tasarlanmaya başlanıp ve teknolojinin bize sunduğu yepyeni özelliklerle çeşitli fırça doku ve renk seçeneklerini dijital ortama aktarabilme şansımız oldu. Adobe Illustrator programı çok hızlı bir şekilde kendini geliştirmiş ve bizlere yaratıcılıkta sınırları olmayan yepyeni özellikler sundu. Renk, derinlik, boşluk kullanma, kolaj bilgilerimizle beraber yaratıcılığımızıda birleştirdiğimizde illustrator gibi programlar bizlerin sadece birer aracı oluyor.

Dijital illustrasyon tasarlarken en büyük yardımcılarımızdan biri de tabiki tabletler. Tablet; kullanım amacıyla elimizde ki kalemi bilgisayar ekranına yansıtıyor. Farklı kalem seçenekleri, kullanılan fırçalar ve tabletin basınç ayarlarıyla dokundukça incelip kalınlaşan çizgiler illustratörlerin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Sektörde birçok tablet markasına olmasına karşı şu anda piyasadaki lider Wacom firmasına ait. Çıkardıkları farklı boyutlar, işlevsel kalemleri (air brush vb) teknolojiden bir adım önde oluşları farklı bütçelere uygun alternatif ürünleriyle rakiplerini uzakara geride bırakıyor.



İlk yazımı burada sonlandırıyorum. Bir sonraki yazımda sizlere günümüzde tasarlanan dijital illustrasyon örneklerini, yapımları ve yapmış olduğunuz tasarımları dijital ortamda satışlarıyla ilgili teknik bilgileri paylaşacağım.

Türk Grafik Tasarım tarihindeki illustratörleri yakından tanıyıp daha fazla bilgi sahip olmak isteyenlere “İstanbul’un 100 Grafik Tasarımcısı ve İllüstratörü” kitabını öneririm.

İlk yazının vermiş olduğu heyecandan dolayı sürç i lisan ettiysem affola :)

Herkese sevgiler...

Yeni Yorum Gönder

Tankut
Çağrı hocam hakikaten bende anlayamadım! Ne ile ilgili bu yazı? Eee dijital illüstrasyon var, bunu yapan bir kaç insan var, bunlardan biride hanımefendinin hocası. Fırçalar var!, Markalar var ama en iyisi var!, şeker var, pekmez var, un var!
Çağrı
Yazının tam olarak neyle ilgili olduğunu anlayamadım. Sektör anlamında bilgi sahibi olabilirsiniz ama bence kompozisyon konusunda yeteneğiniz aynı seviyede değil. Teknolojik ürün reklamına kadar uzanan yazınızı tekrar tekrar okumanızı ve sonraki yazılarınızda daha dikkatli olmanızı öneririm.
merve poray
Gürbüz Hocam, sizin hem lisansta hem yüksek lisansta öğrenciniz olmak, sizden ders almış olmak, hala sürekli görüşüyor olmak benim için tarifi imkansız bir gurur. Sevgiler ve saygılar :)
gurbuz
Merve merhaba, Sayfan hayırlı olsun,cok tebrik ederim, basarilarinin devamini dilerim. Ayrica illustrasyonlariminda sayfanda yer almasi beni mutlu etti tesekkur ederim, senin gibi her yonuyle niteliki bir ogrencim oldugu icin mutluyum. Sevgilerimi iletirim. Yard.Doc.Dr.Gurbuz Dogan Eksioglu
Anl
Çok güzel başarılı bir yazı olmuş
jülide akça özcan
Selamlar, ben bir enstitüde grafik tasarım öğretmeniyim, bizlerle paylaştığınız bilgileriniz için çok teşekkür etmek istedim.yazdıklarınız bu işe yeni başlayan ya da hiç bilgisi olmayan kişiler için son derece güzel bir dille yazılmış anlaşılır ve ansiklopedik seviyesi olan bilgiler olup piyasa ile ilgili güncel bilgiler de vermekte.Ben ve öğrencilerim yazılarınızı takip edeceğiz tekrar teşekkürler...sevgilerimle
gültekin utancak
Merve Hocam, Çok güzel yalın ve bilgilendirici bir anlatım olmuş, başarılı bir illustratör olduğun gibi başarılı bir yazarda olacaksın galiba :) paylaşımlarının devamını dilerim. Saygılar.
SeRtAç
Çok başarılınız Başarılarınızın daim olmasını dilerim Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz
merve poray
Çok teşekkür ederim :)
merve poray
Gültekin hocam sizden bunları duymak çok güzel :) Çok teşekkürler :) Sevgiler :)
merve poray
Çok teşekkür ederim Sertaç Bey, eğer birşeyler verebildiysem ne mutlu bana :) Sevgiler
merve poray
Jülide Hocam, yazdığınız güzel yorumlarınız için çok çok teşekkür ederim. En güzel geribildirim sizin gibi değerli hocalardan alınan güzel yorumlar :) Biz tasarımcı ve akademisyenlerin almış olduğumuz en ufak bilgiyi bile aktarmamız gerekiyor eğer becerebilirsek o zaman gerçek başarıyı yakalamış oluruz. Öğrencilerinize ve size sevgiler...

Köşe Yazarları