Adım Adım HDR Tekniği


Hep gördüğümüz o etkili ve göz alıcı bulutlar, gözyüzü... Denemeye var mısın?

Peki HDR fotoğraf nasıl yapılır? En az 3 farklı pozlama ile özellikle bulutlu ve kapalı mekanlarda hareketsiz karelerin tripod yardımıyla yakalanması ve bir resim işleme programıyla üst üste yerleştirilerek birleştirilmesi işlemine HDR (High Dynamic Range) deniyor.Bu Format fotografların oldukça etkili görünmesini saglıyor.

, Öncelikle fotoğrafını cekeceğimiz alanın ışığının dengeli dağılmasına dikkat etmeliyiz.Aydınlık veya Karanlık alanlarda Ftograf cekımlerinde kullandığımız teknikten daha verimli yararlanmış oluruz.

Fotoğraflar SLR, DSLR Fotoğraf makinemızın manuel (M) ayarında en az 3 pozlama (diyafram/enstantene) ile çekilmek zorunda olduğunu belirteyim. Pozlama ayarlarımız + poz / 0 / - poz olmak şartı ile 3 fotoğraf kullanılarak Photoshop'ta birleştirilir.

Diyafram / Pozlama ayarlarımız; -3.0 / 0.0 / +3.0 -2.0 / 0.0 / +2.0 -1.0 / 0.0 / +3.0 seçeneklerinden yararlanarak kullanılabilir.(genellikle en yüksek mod 3 kullanılır.)

Fotoğraf makineniz ile bu değerleri veremiyorsanız ISO değerini oynayarak koyu - orta koyu - parlak olmak üzere 3 kare alabilirsiniz. ISO bilindiği gibi sensörün ışığa olan hassasiyetidir ve digital fotoğraf makinelerinde HDR tekniği uygulanacak fotoğraların farklı ISO değerlerinde çekilmesi gerekmektedir. Ayrıca sadece manzara fotoğrafları değil tüm fotoğraflarınızda etkili olacak bir efekt. Günümüzde Photoshop filter efektlerinde HDR tekniğini bulmak mümkündür. Bir çok siteden ücretsiz olarak indirme imakanına sahip olmak mutluluk verici.

Kolay gelsin...

Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları