20. Geleneksel Türkiye Fotoğraf Yarışması

KENTSEL YAŞAM

Şu Anadolu toprakları öylesine zengin bir kültürü barındırır ki koynunda; gök kuşağının renkleri bile onunla yarışamaz. Köyü başka bir dünya, kasabası başka, kenti başka… Ve her birinde olağanüstü biçimde sergilenen, yaşama dair zevk, incelik, naiflik ve duygu vardır… Bunlar arasından hiç kuşku yok ki kentlerdeki yaşam son derece ilginç yaşam öyküleri sergiler. Burada her toplum katmanından kültürün, birbirinden güç alarak, birbirini besleyerek yaşadığını görürsünüz. Kentin en seçkin sokağında sıradan bir simitçinin sesini duyabilir, parklarında da cafe'lerinde de fala bakanlarına rastlayabilirsiniz.

Burada ne gariptir ki gecekondu ile gökdelen yan yana boylarını ölçer. Birahanelerinde Anadolu işi türküler söylenirken en entelektüel sohbetler orada koyulaşır. Gecekondu bahçelerinde salçaların kaynayan kokusu mahalleyi sararken, caddelerin kararsız adımlarla kaynayan kalabalığında iletişim teknolojisinin en yeni boyutu kendisini gösterir. Parkların yaşlı bastonlarına karşılık, gençliğin sıcacık bedenleri sarar birbirini… Ağaçlar görkemlidir, güvercinler insanlarına alışık, yollarını inanılmaz bir taksi sarısı boyar uzun uzadıya. Alışveriş merkezleri vardır kocaman, ferah ve aydınlık… Sinema afişleri süsler üst katlarını ya da fast-food yemek salonları. Kent böyledir işte; üst geçitlerinde kimsesiz çocukların yalın ayakları, dilencilerin kurumuş avuçları nasibini ararken, altından insanı çileden çıkaran bir trafik karmaşası akmaya çalışır. Kentin kenar mahallelerinde henüz kırsalın kokusunu üzerinden atamamış bir naiflik vardır. Komşu sohbetleri yine pencerelerde, balkonlardadır; ve balkonlar ve pencereler köyden getirilmiş boy boy çiçeklerle süslüdür. Çocuklar asfalta çizdikleri oyunları oynarlar; yanlarından gene sokak satıcıları geçer… Kuşkusuz kentlinin ayrıcalıklı bir sanatsal dünyası da var; tiyatrolar, gösteri merkezlerinin renkleri, pavyonlar, konser salonları, operası, balesi… Öte yandan düğün salonlarının, futbol statlarının coşkusu da bir başka özel yanını teşkil eder kentlinin. Velhasıl, Anadolu'da kentsel yaşamın rengine doyum olmaz.

Abdullah GÜNDÜZ Folklor Araştırmacısı

KONU VE AMAÇ Yirminci yaşında olan yarışmamızın bu yıl ki konusunu "Geleneksel Türkiye" ana başlığı altında "KENTSEL YAŞAM" olarak belirledik. Daha önceki yarışmalarımızda da belirttiğimiz gibi kaybolmaya yüz tutan geleneklerimizi belgelemeyi, yurtiçi ve yurtdışı sergilerle "geleneksel değerlerimizi" tanıtmayı amaçlıyoruz. Ayrıca yarışmamız ve açılan sergilerle fotoğraf sanatının gelişmesine katkıda bulunmaktan mutluluk duymaktayız. Her yıl düzenlenmekte olan bu yarışma ve sergilerle siz değerli sanatçılarımızın göstereceği ilgi ve katılıma şimdiden teşekkür ediyor; çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

KATILIM Yarışma; Seçici Kurul dışında tüm amatör ve profesyonel sanatçılara açıktır. Daha önceki yarışmalarımızda ödül alan yapıtlar yarışmamıza kabul edilmeyecektir. Yarışmamıza katılan herkes bu formdaki bütün şartları kabul etmiş sayılır.

BÖLÜMLER Yarışma; A.Siyah-Beyaz baskı B.Renkli baskı alanlarında yapılacaktır. Bir kişi her bölüme en çok beş yapıtla katılabilir.

BOYUTLAR Baskıların kısa kenarı 18 cm'den az, uzun kenarı 40 cm'den fazla olmamalıdır. Sergilemelerde bütünlük oluşturmak için aynı renk (beyaz) paspartu kullanılacağından yapıtların paspartusuz ve kenar boşluksuz olması gerekmektedir. Belirtilen boyutlara uymayan ve baskısı olmayan eserler elenecektir.

YAPITLARIN İŞARETLENMESİ Baskıların arka yüzünün sol alt köşesine, bir etiketle 6 harften veya rakamdan oluşan bir rumuz, katılım formundaki sıra numarası ve yapıt adı yazılacaktır, zarf kapatıldıktan sonra üzerine sadece rumuz yazılacaktır.

Yapıtlar belge niteliği taşıyacağından hem katılım formuna hem de yapıt arkasına "yöresi ve çekim tarihi (yıl olarak)" belirtilmelidir.

YARIŞMA TAKVİMİ Son Katılım Tarihi: 13 Ocak 2014 Pazartesi Sonuç Bildirimi ve Geri Gönderme: 24 Ocak 2014 Ödül Alan Eserlerin Sergilenmesi: 22 Şubat 2014

YAPITLARIN GÖNDERİLMESİ Gönderilen her bir eserin içinde bulunduğu CD, zarfın içerisinde yer almalıdır. Zarf ve yapıtlar hasar görmeyecek şekilde paketlenip, aşağıdaki adrese posta ile gönderilecek veya elden teslim edilecektir. Postadaki gecikme veya hasardan derneğimiz sorumlu olmayacaktır. Önceki yarışmalarda karşılaşılan posta gecikmelerini önlemek için kargo şirketlerinin kullanılmasını ve telefon ile teyit edilmesini tavsiye ederiz.

Derneğimizin hafta içi 18:00 ve cumartesi günleri 10:00'dan sonra açık olduğu dikkate alınmalıdır.

DEĞERLENDİRME Değerlendirmede puanlama sistemi kullanılacaktır. Seçici Kurul, çalışmalarını ve yarışma sonuçlarını ilan eden bir rapor hazırlayacak; bu rapor yarışma sonuçları ile birlikte web üzerinden duyurulacaktır. Ödül alan tüm katılımcılara yarışma anısı olarak "Katılım Belgesi" verilecektir.

GERİ GÖNDERME Yarışmada ödül ve sergileme alan yapıtlar sürekli açılan yurtiçi ve yutdışı sergilemeler ve oluşturulacak albümlerde yer alacağından dernek arşivine girecektir. Diğer baskılar gönderdikleri plaketlerle, aksi belirtilmedikçe, bedeli yarışmacıya ait olacak şekilde, belirtilen adrese gönderilecek, bu sırada postada oluşacak gecikme ve hasardan derneğimiz sorumlu olmayacaktır.

Eserlerin sergilenmesi ve albüm haline getirilmesi dışındaki kullanımdan sanatçıya yapıt başına 20 TL telif ücreti ödenecektir.

ÖDÜLLER: Her dal için; 1.lik ödülü: Tarihi eser reprodüksiyon ve plaket 2.lik ödülü: Tarihi eser reprodüksiyon ve plaket 3.lük ödülü: Tarihi eser reprodüksiyon ve plaket Mansiyonlar: Her dalda iki esere mansiyon olarak sanat atölyemizden bir reprodüksiyon hediye verilecektir.

Detaylı Bilgi ve İletişim www.gelenekselturkiye.org www.aktiffelsefe.org


Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları