İllüstrasyonlarla İstanbul'un Sembolleri

İllüstratör sanatçısı Zeynep Kınlı, Behance hesabında yayınladığı “Landmarks of Istanbul” ismini verdiği projede İstanbul’un simge yapılarını illüstrasyona uyarladı.

 

 

 

 

 

Galata Kulesi - 528

 

Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biri olup, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiştir. 1204 yılındaki IV. Haçlı Seferi'nde geniş çapta tahrip edilen kule, daha sonra 1348 yılında "İsa Kulesi" adıyla yığma taşlar kullanılarak Cenevizliler tarafından Galata surlarına ek olarak yeniden yapılmıştır. 1348 yılında yeniden yapıldığında kentin en büyük binası olmuştur.


Bu bir reklamdır

 

 

Ayasofya - 537 

Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, MS 532 - 537 yılları arasında İstanbul'un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un Osmanlı tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri ise müze olarak hizmet vermektedir. Ayasofya, mimari bakımdan, bazilika planı ile merkezî planı birleştiren, kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınır.

 

 

Kız Kulesi - 1110

 

Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. MÖ 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz’in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur. Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler. Kule hakkında pek çok rivayetler bulunmaktadır. 

 

 

Hürrem Sultan Hamamı - 1556

İstanbul'da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında yer alan Türk hamamı; Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, Mimar Sinan'a 16. yüzyılda yaptırılmıştır. Bu hamamda, Türk hamam mimarisinde bir yenilik olmak üzere ilk defa kadınlar ve erkekler kısmı aynı eksen üzerinde yapılmıştır.

 

 

Sultan Ahmet Çeşmesi - 1729

III. Ahmet Çeşmesi, İstanbul'da Topkapı Sarayı'nın giriş kapısı ile Ayasofya arasında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın önerisiyle III. Ahmet tarafından Perayton isimli bir Bizans çeşmesinin yerine inşa ettirilen çeşmedir. Türk rokoko tarzının en güzel örneklerinden olan çeşmenin yapım tarihi 1729'dur. Mimar Ahmet Ağa tarafından yapılmıştır.

 

 

Ihlamur Kasrı - 1848

Ihlamur Kasrı Beşiktaş ve Nişantaşı arasındaki vadide yer alan Ihlamur Mesiresi'ndeki kasırdır. Buraya Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan'a “Merasim Köşkü” ile “Maiyet Köşkü” olarak adlandırılan iki kasır yaptırılmıştır. Bunlardan Merasim Köşkü, asıl Ihlamur Kasrı'dır. Yüksek bir subasman üzerine tek kattan oluşan dikdörtgen planlı köşk, kesme taştan inşa edilmiştir.

 

 

Haydarpaşa Tren Garı - 19 Ağustos 1908

Haydarpaşa Garı, 1908'de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilen tren garıdır. Gar, TCDD'nin ana istasyonudur. İstanbul'un Anadolu yakasında, Kadıköy'de bulunur. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Bağdat Demiryolu yanında İstanbul-Şam-Medine (Hicaz Demiryolu) seferleri de yapılmaya başlanmıştır.

 

 

Sent Antuan Kilisesi - 15 Ağustos 1912

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan ve simetrik yapısıyla oldukça dikkat çekilen bu yapının yapımına ilk olarak 23 Ağustos 1906'da başlandı. 1912 yılına gelindiğinde tamamlanan yapı, İstanbul'un en büyük ve en geniş cemaatine sahip Katolik Kilisesi'dir.

 

 

Atatürk Kültür Merkezi - 12 Nisan 1969

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul'da Taksim Meydanı'nda kurulu, opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunan yapıdır.

İlk defa 1969 yılında dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete giren bina, Türkiye’de Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biridir. Kültür Merkezi, 2008’den beri tadilat nedeniyle kapalıdır.

 

 

Kadıköy Boğa Heykeli 

1864 Yılında Sultan Abdülaziz tarafından sanatçı Jules Bonheur’a Paris’te yaptırılan ve orijinal adı “Dövüşen Boğa” olan Kadıköy’ün Boğa Heykeli, 150 yaşında.

 

 

Boğaziçi Üniversitesi 

Boğaziçi Üniversitesi ya da kısaca BOUN, İstanbul, Türkiye'deki bir devlet üniversitesi. 16 Eylül 1863'te Cyrus Hamlin ve Christopher Robert tarafından Robert Kolej adıyla kuruldu. Yüz yılı aşkın bir süre bu adla bugünkü Güney Kampüsü'nde eğitim verdikten sonra, üzerinde bağımsız bir üniversite kurulması için 10 Eylül 1971'de Türkiye Hükûmeti'ne devredilerek Boğaziçi Üniversitesi adını aldı.


Yeni Yorum Gönder

Yusuf ALYAR
İllüstrasyonlar gercekten çok güzel olmuş, bu eserleri tanıyanlar bir kere gidip görmüş kişiler bile baktıklarında kendini önlerinde hissediyor.Batı yapılarından ziyade tamamen türk yapılarınında bu tarz modern cizim tekniği ile sunulmasını çok doğru buluyorum. Özellikle çocuk çizim kitaplarına bu tarz cizimler çok güzel gidiyor.Bir fotoğrafı koyamıyorsunuz lakin bu teknikle yeni nesillere tarihimizi daha modern ve ilerici bir üslupla anlatabiliyoruz. Batının da yaptığı bu tarz sanatlar vasıtası ile göz boyayıp bizi kandırmak değilmi? inşallah sizin gibi sanatçılar ile batıyı kendi sanatı ile yenip türk sanatçıları ön plana çıkaracağız.Tıpkı batının osmanlıyı bir türlü tarih sahnesinden silemediği gibi. Başarılarınızın devamını dilerim.

Köşe Yazarları